Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-26 19:48:00

Egy 18 éves fiú is meghalt, miután begyújtottak a horgászkunyhó kályhájába

Füstmérgezésbe halt bele három horgász a zalaszentmihályi horgásztónál. Egyikük egy 18 éves fiú volt: éjszakára egy kis kályhába raktak tüzet, és elaludtak. Valószínűleg a rossz szellőzés okozta a tragédiát. Egy szolgálaton kívüli tűzoltó bukkant rá a három holttestre.

Egy tóparti faházban találtak rá a három holttestre vasárnap délután. A hozzátartozók többször keresték a horgászokat telefonon, de egyik férfi sem reagált a hívásokra. Az egyik szomszéd tanyára érkező horgásznak lett gyanús, hogy a kunyhóban valami nincs rendben. 

„Egy hivatásos tűzoltó jött horgászni a mólóra, ami itt van 30 méterre attól a háztól, és folyamatosan csörögtek a telefonok. Gyanúsnak tűnt neki a dolog, és igazából átment megnézni, hogy mi van. De ő már csak értesíteni tudta hatóságokat, meg azt tudta megállapítani, hogy meghaltak a horgaszok” - nyilatkozta az ATV Híradójának Adorján Jenő, a zalaszentmihályi Horgászegyesület elnöke.  

Hiába érkeztek hamar a mentők, életjelet egyik férfinél sem észleltek, már csak a halál beálltát tudták megállapítani. A helyiek szerint szén-monoxid-mérgezés lehetett a halál oka. Azt beszélik, a horgászok egy kis fatüzelésű kályhába gyújtottak be késő este, azonban a szerkezetnek annyira rossz volt a huzata, hogy a szél visszafújhatta a szénmonoxidot, és megfulladtak. Feltehetően álmukban érte őket a halál.

Szén-monoxid mérgezés miatt haltak meg hárman egy horgásztónál

 

Kerestük a mentőket és a rendőrséget is, de egyik szervezet sem kívánt nyilatkozni az üggyel kapcsolatban, annyit viszont sikerült kiderítenünk a rendőrségtől hogy az ügyet közigazgatási eljárás keretein belül vizsgálják

A szakember szerint nagyon fontos a fűtési szezon kezdetekor hogy beszerezzük a szén-monoxid-riasztót, mert például ebben az esetben is életet menthetett volna ez a szerkezet.

„De tűzeseteknek nagyobb része akár este akkor következik be, amikor éppen a család otthon alszik, és ezt nem fogják észlelni. Csak abban az esetben, hogyha van egy ilyen berendezés amelyik gyakorlatilag a füst megjelenését követően egy percen belül jelez. Ekkor még el tudják hagyni az épületet. Erre számos eset is volt, hogy ahol volt füstérzékelő, halálos eset nem következett be” - magyarázta Sárkány Sándor, a Baranya Megyei Katasztrófavédelem szóvivője. 

A horgászegyesület elnöke szerint új szabályozásra van szükség, miszerint még a héten meg fogják tiltani a hasonló kályhák használatát a tóparti kunyhókban, amelyek építési engedélyénél egyébként nem szerepelt a fűtés kialakítása.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink