Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-26 17:37:00

Árral szemben - megtöri a francia áruk bojkottja Macront?

Macron-ellenes tüntetések voltak több arab országban, arab kereskedelmi szövetségek pedig bojkottot hirdettek a francia áruk ellen. A francia elnök ugyanis kemény fellépést ígért a radikális iszlamizmussal szemben, azután, hogy egy iszlamista az utcán lefejezett egy középiskolai tanárt.

A muzulmán világban egymást követik a felhívások a francia termékek bojkottjára és tüntetésekre azóta, hogy Emmanuel Macron államfő a kegyetlenül meggyilkolt történelemtanár végső búcsúztatásán kijelentette, hogy Franciaország továbbra is publikálni fog Mohamed-karikatúrákat, és az ország megvédi szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben.

"A lakosainkat meg kell védenünk. Az iszlám hívő lakosainkat is meg kell védenünk a radikális iszlamizmus veszélyeivel szemben. Az iszlamisták és az ideológusaik azt akarják, hogy a lakosainkat a hitük miatt az állam ellen fordítsák, de ezt nem engedhetjük" – jelentette ki a francia elnök.

Macron korábban kifejtette, hogy az iszlám világszerte válságba került, valamint a mecsetek és az iskolák szigorúbb ellenőrzését ígérte a külföldi befolyás visszaszorítására.

Az elmúlt napokban több közel-keleti országban a francia termékek bojkottjára szólítottak fel. A közösségi oldalakon időnként gyűlölködő hangnemben tüntetéseket is sürgettek Franciaország ellen. Volt, ahol az utcákra is vonultak a demonstrálók.

Az Aljazeera értesülése szerint a bojkottban egyelőre Kuvait, Katar, a palesztin terület, Egyiptom, Algéria, Jordánia, Szaúd-Arábia és Törökország vesz részt.

Recep Tayyip Erdogan a francia elnök mentális állapotának kivizsgálását szorgalmazta.

"Macronnak orvosi ellátásra van szüksége a mentális állapota miatt. Mi mást lehetne mondani egy olyan államfőre, aki nem érti a vallásszabadságot, és így viselkedik az országában élő több millió ember felé akik egy másik valláshoz tartoznak."– jelentette ki a török államfő.

Franciaország válaszul visszahívta a Törökországi nagykövetét. A francia kormány kijelentette, hogy a „felháborodás és a sértegetőzés nem járható út”.

Imran Khan pakisztáni kormányfő azzal vádolta meg Macront, hogy „megtámadta az iszlámot” és „bátorítja az iszlamofóbiát”.

Vasárnap este Macron több Twitter-üzenetben is jelezte franciául, angolul és arabul, hogy Franciaország elutasítja a gyűlöletbeszédet, de nyitott az értelmes vitára. Mint írta „A szabadsághoz ragaszkodunk, az egyenlőséget szavatoljuk, a testvériséget mélyen megéljük”.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink