Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-26 04:20:00

Ágakba kapaszkodva várta egy kaposvári pár, hogy megmentsék őket

Egy kaposvári párt kellett a tűzoltóknak lesegíteni a Veszprém megyei Nemesgulácson a hegyoldalból, miután az esős időt követően megcsúsztak és ágakba kapaszkodva várták, hogy megoldódjon a helyzetük. A bajba került turisták egy kijelölt útvonalon haladva csúsztak meg és nem tudtak önerőből feljutni az útra. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy esős időben fokozottan kell figyelni a kirándulásoknál.

Az utóbbi napok csapadékos időjárása miatt fellazult a talaj a Gulács hegyen. Talán ez is közrejátszott abban, hogy két kaposvári túrázó csúszott le egy meredek domboldal tetejéről. Szerencséjük volt. Tudtak telefonálni ,miközben a gyökerekbe kapaszkodtak.

"Mivel a helyszín nehezen megközelíthető volt, ezért a tűzoltók gyalogosan érkeztek ki, ahol a két megcsúszott turistát mentőkötél segítségével mentették meg." - nyilatkozta Csondor Henrietta, a Veszprém megyei Katasztrófavédelem szóvivője.

A helyiek azt mondták, hogy ezen a helyen nagyobb bajba is kerülhetett volna a pár.

"Veszélyes egy hely ott az, mert az ilyen csúszós sziklás, törmelékes. Aki onnan lecsúszik, annak meszeltek." - vélekedett Patus Károly.

A polgármester azt mondta, hogy mindent megtesznek, hogy biztonságosak legyenek a túraútvonalak a Gulács teteje felé, de ha valaki elhagyja a kijelölt utat, az veszélybe kerülhet.

"Soha ilyen probléma nem volt itt évtizedek óta, hogy ilyen helyzetbe kerüljön valaki ha a túraútvonalakat nem hagyjál el az emberek, akkor ezek a dolgok sokkal jobb kimenetelűek. Kellemes élményt ad ez a hegy." - mondta Tompos László, polgármester.

Egy profi túravezető azt mondta, hogy nagyon sokan vannak, akik felkészületlenül indulnak el kirándulni, ráadásul jócskán akadnak, akik a szabályokat sem tartják be.

"A Gulács hegyen egyébként amúgy is elég bonyolult a dolog, ugyanis a Gulács hegyen a turista út olykor elég nehéz. tehát be kell tartanai mindenképpen azokat az előírásokat, hogy ezt a túrát biztonságosan meg tudjuk tenni." - jelentette ki Árvai Gábor, túravezető.


A kaposvári párt sikeresen visszakísérték az autójukhoz, de ugyanilyen szerencséje volt tegnap este annak a nőnek, aki Piliscsaba közelében tévedt el két gyermekével. Őket a Pest megyei kUtató-mentők találták meg és juttatták biztonságos helyre.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink