Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-25 18:24:00

Zacher: a járványkezelés jelenleg politikai kérdés Magyarországon, holott szakmainak kellene lennie

Szigorításokra lenne szükség a koronavírus-járvány miatt – erről beszélt az ATV Civil a pályán című műsorában Zacher Gábor. A toxikológus szerint a járványkezelés jelenleg politikai kérdés Magyarországon. Pusztai Erzsébet infektológus híradónknak azt mondta: megérti, hogy a kormány nem szigorú lezárásokban gondolkozik, de a járványvédelemnek működnie kellene. Szerinte a tömegrendezvényeket egyáltalán nem szabadna megtartani.

„Kijárási korlátozás, idősávos vásárlás, iskolák bezárása, sokkal több tesztelés…” - Zacher Gábor szerint ilyen intézkedésekre lenne szükség a kormányzat részéről.

A toxikológus az ATV Civil a pályán című műsorában úgy fogalmazott: tudja, hogy a mérlegnek két oldala van, egyik oldalon a gazdaság, másikban az egészségügy van, de ő az egészségügyre szavaz. A szakember szerint Magyarországon szigorításokra lenne szükség.


„Én azt gondolom, a járványkezelés az egy szakmai, egészségügyi, szervezési, és szakmai kérdés, nem politikai kérdés, pont. - Ez ma politikai kérdés? - Én azt gondolom, hogy jelenleg ez politikai kérdés Magyarországon.” - jelentette ki Zacher.

„Én azt megértem, hogy most nem ebben a nagyon kemény lezárásban gondolkodnak, de a járványvédelemnek működnie kellene.” - Pusztai Erzsébet infektológus szerint főként a tesztelésnek és a kontaktkövetésnek kellene gördülékenyebben működni. Emellett fontos, hogy ahol sok ember van együtt, ott szabadtéren is hordani kell a maszkot, de a tömegrendezvényeket szerinte nem szabadna megtartani. Pusztai Erzsébet botrányosnak nevezte, hogy szombat este nézők előtt tartották a Fradi-Újpest mérkőzést, miközben Európa-szerte zárt kapus meccsek zajlanak.

„Látható volt az összes képen, hogy egyáltalán nem érvényesült a maszk kötelező hordása, hiszen vagy orr alatt, vagy áll alatt, vagy egyáltalán nem hordták sokan a maszkot. Eközben ettek, szurkoltak, kiabáltak, én nagyon tartok tőle, hogy ennek – és nem ez az egyetlen futballmeccs - nagyon komoly következményei lesznek.” - fejtette ki Pusztai.

A miniszterelnök pénteken, az operatív törzs ülése után egy videóban arról beszélt, az egészségügy állja a sarat, de szeretnék elérni, hogy a maszkviselés általánossá váljon. Mint mondta a videóban: „Adtunk elegendő türelmi időt, mindenki megérhette, hogy a maszkviselésen múlik a járvány megfékezése. Utasítottam a belügyminisztert arra, hogy szerezzen érvényt a hatályban lévő jogszabályoknak, és érje el, hogy a maszkviselés általánossá váljon.”


A 444.hu vasárnap cikket közölt arról, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője a szombat esti Fradi-Újpest mérkőzésen maszk nélkül fotózkodott. Farkas Örs Facebook-bejegyzése később elérhetetlenné vált, a szóvivő egy újabb bejegyzésben azt írta: a meccs alatt az előírásoknak megfelelően rajta volt, ugyanakkor néhány fotó erejéig levette a maszkot, ami hiba volt. Hozzátette: a maszk viselésére vonatkozó szabályok fontosak és nagy mértékben hozzájárulnak a járvány elleni eredményes védekezéshez.

Ajánlom

További belföldi híreink