Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-25 04:40:00

Eltűnt a dió: egyáltalán nem, vagy csak nagyon drágán lehet kapni

Könnyen elképzelhető, hogy két hónap múlva karácsonykor valami mással kell pótolni a diót a süteményekben, mert az ország jelentős részén egyszerűen eltűnt a dió. Ennek oka, hogy egy Amerikából idekerült légy lárvái egyszerűen megfeketítik a termést, ami azután használhatatlan. Sok helyen vagy egyáltalán nem lehet, vagy csak nagyon drágán kapni dióbelet.

Nógrád megyében sem kellett idén a gazdáknak fáradságos munkával összeszedni a földről a diófák termését, az ugyanis teljesen tönkrement. A fákon nem maradt semmi, ami használható lenne.

"A nyugati dióburok légy kártétele, ami Észak-Amerikából került ide és az idei évben így Nógrád megyében is hatalmas pusztítást végzett. Gyakorlatilag a termés száz százaléka megfeketedett, ebbe ez a dióburok légy és más baktériumok kártétele is belejátszott. Semmit nem tudtak betakarítani a termelők." - nyilatkozta Pesti Jánosné, a Nógrád Megyei Kormányhivatal növényvédelmi felügyelője.

Egy idős, szécsényi asszony azt mondja: már egy jó diós sütemény elkészítése is komoly gondot okoz, ugyanis szinte sehol sem lehet kapni ezt az alapanyagot. Már az aranygaluskát is úgy készítette, hogy nem tett bele diót, mert ha véletlenül talál is valahol, az megfizethetetlen számára.

"Vidéken nem lehet kapni, mert ami van is használhatatlan. Olyan drága. Akinek még van tavalyról, az arat vele, mert 7-8 ezer forintért is el tudja adni." - nyilatkozta Híradónknak Dudás Irén.

A diófákat a légy lárváin kívül még egyéb betegségek is támadják. Ráadásul ezek között több olyan van, amely a diófákról átterjed más fajokra is, ha azok a közelében vannak. Van olyan favágó, aki azt mondta, hogy száz számra vágatják ki a hatalmas diófákat a kertek tulajdonosai, mert nem tudnak mit kezdeni a beteg növényekkel.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink