Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-24 19:55:00

IDEA: A DK már nem csak Gyurcsány személyével tud megszólítani választókat

Fennállásának 9. évfordulóját ünnepli a Demokratikus Koalíció. Ebből az alkalomból online élő műsorral jelentkezett a párt. Gyurcsány Ferenc is üzent a szimpatizánsoknak. A pártelnök emlékeztetett: 9 év alatt 4 képviselőjük jutott az Európai Parlamentbe, a párt önálló frakcióra tettek szert a magyar országgyűlésben és sikerrel szerepeltek a 2019-es őszi, önkormányzati választásokon is.

A járványhelyzet miatt rendhagyó módon, internetes rendezvényen ünnepelte fennállásának 9. évfordulóját a Demokratikus Koalíció. Gyurcsány Ferenc videóüzenetében úgy fogalmazott: ha a választók azt akarják, hogy Magyarország normális európai ország legyen, akkor a DK-val közösen kell folytatniuk a küzdelmet. 

"Majdnem 10%-ot kaptunk az EP választásokon és a DK-nak két képviselője lett az Európai Parlamentben. Budapesten és jó néhány nagyvárosban a DK lett a demokratikus ellenzék legerősebb pártja. Mára önálló parlamenti frakciónk van." - mondta Gyurcsány a videóban.

Gyurcsány Ferenc 2009-es lemondása után előbb az MSZP-t belülről próbálta megújítani, ez a kísérlete azonban nem sikerült, ezért végül 2011-ben megalapította saját pártját. 

"Mi a szabadságot, a demokráciát nem szűkíteni hanem növelni kívánjuk és ebben az ügyben meg fogunk küzdeni Orbán Viktorral és az ő világával és biztos vagyok benne, hogy győzni fogunk." - mondta akkor Gyurcsány.

A jelenlegi 18%-os támogatottsági aránnyal a DK a legnépszerűbb ellenzéki párt a magyar politikai palettán. 

"Hogyha viszonyítási pontot keresünk, akkor a politikatörténetben viszonylag ritka, hogy valaki kiválik egy másik pártból és ehhez képest mondjuk 1-2%-ról 16-17%-ra tesz szert a biztos szavazók körében, tehát ez mindenképpen egy értékelésre érdemes eredmény és ez a 9 év ilyen szempontból mérhető. Másrészt látható, hogy a DK mint legerősebb ellenzéki párt olyan kihívások előtt áll, hogy tud-e a következő választásokig a bizonytalanokból újabb szavazókat szerezni." - vélekedett Vasali Zoltán, az IDEA elemzője.


Az elemző hozzátette: az IDEA legfrissebb elemzése szerint a párt most már nem csak Gyurcsány Ferenc személyével tud megszólítani választókat, de felesége Dobrev Klára is versenyezhet a miniszterelnök-jelölti pozícióért a 2022-es országgyűlési választás kampányában.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink