Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-24 19:33:00

Reagáltak az SZFE-s diákok a miniszter kijelentésére: nem mellettük tüntettünk!

A kormány mellett tüntetett a tegnap utcára vonuló több ezer ember - így értékelte Gulyás Gergely a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai által szervezett október 23-i demonstrációt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint azért tüntettek, hogy ne egy független alapítvány, hanem a kormány irányítsa az egyetemet. Az SZFE egyik hallgatója erre Híradónknak úgy reagált: az egyetemi autonómiáért demonstrálnak, ha ezt a kormány tudja garantálni, akkor a segítségüket kérik az ügyben.

Hatalmas tömeg vonult az SZFE hallgatói által meghirdetett október 23-ai demonstráción. A tömeg a Műegyetem rakpartról sétált át az Uránia elé, ahol a hallgatók mellett egy orvos és egy tanár is felszólalt.


A tüntetésen ott volt Nagy Ervin színművész is, aki az Egyenes beszédben azt mondta: szerinte szokásjoggá válik, ha valaki lojális a hatalomhoz, akkor mindent megtehet.


„Az mindegy, hogy a tudományos akadémia, az mindegy, hogy az én szakmám, nyilván azért vagyok most itt, mert most az én szakmámra került a sor, de holnap mi lesz? Azért mert valaki lojális valakihez, akkor bemegy és agysebészeten az amerikai úton hazaküldi az orvosokat, és azt mondja, hogy mától kezdve én műtök?” - nyilatkozta az ATV stúdiójában Nagy Ervin.

Szintén péntek este, a Polgári Mulató rendezvényén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont arról beszélt: a kormány mellett álltak ki a diákok. Azt mondta: ha jól érti, azért zajlanak tüntetések, hogy a korábbi rend álljon helyre, és hogy ne egy független alapítvány irányítsa az egyetemet, hanem a kormány. Úgy fogalmazott: örül annak, hogy ennyien tüntetnek értük- az atv.hu eseményról készült részletes beszámolóját itt olvashatja.

Az SZFE egyik hallgatója Híradónknak azt mondta, ennél jóval árnyaltabb a helyzet.

„Továbbra is azt mondjuk, hogy mi az egyetemi autonómiáért tüntetünk, ha ezt a kormány tudja garantálni, akkor mi a segítségüket kérjük ebben. Nem mellettük tüntetünk, hanem a saját ügyünknek a megoldását kérjük tőlük, hiszen náluk van ennek az ügynek a megoldása.” - vélekedett Gálosi Dóra, hallgató.


A Heti napló stábjának az üggyel kapcsolatban megszólalt Bodrogi Gyula, aki azt mondta: szerinte a legnagyobb hiba az, hogy kormányzati részről nem kérdezték meg a nemzet színészeit, mielőtt döntést hoztak.

„Nekik kellett volna elmondani először, hogy mi az alapítvány, nekik kellett volna először tudni, hogy mi az a kuratórium, meg hogy az egész miért van, és akkor ők már biztos, hogy tudtak volna szólni, én legalábbis biztos, hogy nem szabad ezt így kétfelé vinni, nem szabad szembeállítani a szakmát saját magával.” - nyilatkozta Bodrogi Gyula.

A pénteki tüntetésen a különböző becslések szerint több ezren vettek részt, Pulai András, úgy véli, az sem kizárt, hogy a kormány végül változtat álláspontján.

„Ha ez egy széles társadalmi csoportokat érintő ügy, amelyik mondjuk Budapesten és vidéken is legalább annyira működik, amelyek a baloldali, jobboldali bizonytalan szavazókat is intenzíven érintik, akkor én el tudom képzelni, hogy a kormány változtat az eddigi elképzelésein.” - mondta Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója.

A szakember szerint megvan annak a veszélye, hogy a tiltakozás előbb-utóbb kifullad, sőt, elképzelhető, hogy a kormányzatnak is éppen ez a célja.

Ajánlom

További belföldi híreink