Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-24 12:43:00

A miniszter nem lepődött meg Hegedűs Zsuzsán, hogy kiáll az SZFE mellett

Különösebben nem lepődött meg Gulyás Gergely azon, hogy Hegedűs Zsuzsa, a miniszterelnök főtanácsadója kiáll az SZFE mellett. “Ő egy eléggé független és szabad szellem” - mondta a miniszter tegnap este egy pódiumbeszélgetésen.

“Ezek szerint belefér” - Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ezzel reagált tegnap este a Polgári Mulató “Őszintén” pódiumrendezvényén a Hír tv-s  műsorvezetők, M. Dobos Marianne és Velkovics Vilmos kérdésére: “Belefér-e, hogy Hegedűs Zsuzsanna, a miniszterelnök tanácsadója kiállt a Színház és Filmművészeti Egyetem tiltakozó hallgatói mellett?”

A beszélgetés idején is tartott tegnap a Színművészetiseknek a Műegyetemtől indult tüntetése, amihez nagy tömeg csatlakozott, a felvételeken az látszott, hogy a demonstrálók sora az Urániától az Astoriáig ért - és a pódiumbeszélgetés helyszíne, a Polgári Mulató is az Astoriához közel van.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy elolvasta, amit Hegedűs Zsuzsa mondott, “ő egy eléggé független és szabad szellem”. Különösebben nem lepődött meg, hogy ezt mondta - jegyezte meg.

Hegedüs Zsuzsa szociológus, a 70-es évek óta foglalkozik a társadalmi mozgalmakkal és az ezek által megjelenített konfliktusokkal. Miniszterelnöki megbízottként a társadalmi konfliktusok kezelésével és megoldásával kapcsolatban ad tanácsokat a kormányfőnek a statútuma szerint.

Hegedűs: az autonómia a legalapvetőbb prioritás

A 444.hu írt arról csütörtök délután, hogy váratlan helyről kaptak támogatást a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tiltakozó tanárai és hallgatói: Hegedüs Zsuzsa az egyik oktatón keresztül üzente meg, hogy velük van az egyetem autonómiájáért folytatott küzdelemben.

Hegedűs a 444-nek azt nyilatkozta: “mint minden e téren dolgozó kutató, és felsőoktatási aktor számára az autonómia nemcsak abszolút prioritás, hanem az ország legalapvetőbb érdeke”.

A sokszor hosszú évekig tartó konfliktus megoldási folyamat első lépése mindig a dialógus kiprovokálása, aminek feltételeit az SZFE hallgatói és oktatói által indított akció példaértékűen a maga részéről meg is tett. A konfliktus feloldásának második feltétele természetesen a vitatott döntést meghozók párbeszédre való hajlandósága.
“Következésképpen jelen pillanatban a probléma abból adódik, hogy a kormány képviseletében még senki nem vállalta, hogy leül velük tárgyalni. Holott e célból vonultak két nappal ezelőtt az ITM elé az SZFE hallgatói és tanárai”- mondta Hegedűs Zsuzsa a 444-nek.

A kormány nem tárgyalófél

Gulyás Gergely szavaiból azonban tegnap este az derült ki, hogy a kormány elvégezte “a politikai részt” - ami maga a döntés volt az SZFE alapítványi modellváltásáról - és a továbbiakban a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium a tárgyalófél a tiltakozó Színművészetisek számára.

A kancelláriaminiszter a kormányinfón is azt mondta, hogy a kormány nem tárgyalófél, és sok sikert kívánt a kuratóriumnak és a tiltakozó Színművészetiseknek. Mi örülünk annak, ha a színészeti képzésnek “ez a sajátos avantgárd ága” mielőbb normális mederben zajlik. Reméljük, hogy a kuratórium és a Színművészeti tanárai, illetve hallgatói között mielőbb egy megegyezés jön létre - mondta csütörtökön az ATV kérdésére Gulyás Gergely az SZFE ügyéről.

Ajánlom

További belföldi híreink