Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-23 19:00:00

Jogellenesnek ítélte a bíróság az SZFE-s dolgozók sztrájkját, de a hallgatóknak nem szólt senki

Mindez az Egyetem vezetésének közleményében áll. A hallgatók erre úgy reagáltak, ők semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak, tehát a határozat nem lehet jogerős, mivel szerintük a sztrájkbizottságnak öt napja van fellebbezni.

A sztrájkbizottság korábban nyolcpontos követelést fogalmazott meg, ennek két pontját az SZFE vezetése teljesítette - áll az új vezetés közleményében. A bíróság a két pont esetében megállapította, hogy a sztrájkot azelőtt kezdték meg a munkavállalók, hogy a törvényes határidő a sztrájk megkezdését kötelezően megelőző egyeztetésre lejárt volna.

A vezetőség azt kéri a sztrájkban résztvevőktől, hogy az egyetem vezetésének irányítása mellett folytassák a munkájukat.

"Mi a sajtóból értesültünk a határozatról, még mindig nem tudom, hogy a sztrájkbizottság kapott-e értesítést erről, de mi hallgatók biztosan a sajtóból értesültünk róla. Amennyiben ez valóságon alapul, úgy ez a határozat még nem lehet jogerős, és a sztrájkbizottságnak úgy tudjuk, hogy öt napja van fellebbezni" - nyilatkozta az ATV Híradójának Szurdi Panni, az SZFE hallgatója. 

Hegedűs Zsuzsa szocilógus, aki Orbán Viktor egyik főtanácsadója ugyanakkor a 444.hu-nak nyilatkozva kiállt a diákok mellett. Úgy fogalmazott, az SZFE autonómia iránti követelése, az akadémiai intézetek autonómiájához hasonlóan nem egyszerűen létkérdés, hanem a legfontosabb feltétele annak, hogy az adott ország ne szoruljon a tudás alapú globális világrendszer perifériájára. Hozzátette, a probléma abból adódik, hogy a kormány képviseletében még senki nem vállalta, hogy leül velük tárgyalni.

Vita a színművészetisek sztrjákjának jogosságáról

 

A Színház-és Filmművészeti Egyetem hallgatói október 14-én jelentették be, hogy 23-án tüntetni fognak: "Induljunk el 16 órakor a műegyetem rakpartról, onnan ahonnan 1956. október 23-án az egyetemisták megmozdultak azért, amiben hittek. Kiálltak az egyén és a közösség szabadságáért" - állt a felhívásban.

A menet a Műegyetem rakpartról, a Szabadság hídon át a Március 15. térre megy, majd onnan az Urániához, ahol este 6 órakor kezdődik a megemlékezés. A műsor része lesz például, hogy száz színésznő kiáll, és elénekli Selmeczy György Weöres Sándor "A célról" című verséből írta kórusművet. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink