Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-23 12:02:00

Orbán kijelentése miatt az ombudsmanhoz fordult nyolc civil szervezet a Meseország mindenkié című könyv ügyében

A szervezetek szerint a könyv körül kirobbant vita homofób állami gyűlöletkeltéssé alakult.

A Társaság a Szabadságjogokért szerint a szeptemberben megjelent, különböző sérülékeny társadalmi csoportokat mesefigurákon keresztül bemutató könyvben, semmiféle szexuális tartalom nincs, nem buzdít senkit arra, hogy váljon homoszexuálissá, vagy más marginalizált csoport tagjává. Egyszerűen megmutatja, hogy ilyen emberek is léteznek.

Orbán Viktor azonban október 4-i rádiónyilatkozatában úgy fogalmazott: „Magyarország a homoszexualitás tekintetében egy toleráns, türelmes ország” mindaddig, amíg „békén hagyják a gyerekeinket” – idézi fel a közlemény.

A civilek szerint a miniszterelnök nem megerősítette a társadalom többségében amúgy is meglévő, a szexuális kisebbségek ellen irányuló sztereotípiákat, azzal, hogy azt sugallja: a gyerekek egészséges fejlődését már az is veszélyezteti, ha tudomást szereznek a többségitől eltérő vonzalmak létezéséről; de annak hangoztatásával, hogy „Magyarország türelmes a homoszexuálisokkal szemben” az LMBTQI embereket kirekesztette a nemzetből.

A TASZ szerint az ombudsman törvénybe foglalt feladata, hogy kiálljon a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok jogaiért, ezért az aláíró civil szervezetek arra kérték a biztost: emelje fel szavát a miniszterelnök homofób nyilatkozatával szemben, és nyilvánítsa ki, hogy egy demokratikus, a kisebbségek egyenlő emberi méltóságát tiszteletben tartó jogállamban nincs helye a kormányzati gyűlöletkeltésnek.

A szervezetek ezen felül felhívták a biztos figyelmét arra, hogy a rendőrség az október 4-én, az Átrium Színházban megtartott meseolvasás alkalmával nem védte meg a gyermeki jogokat és a szülők nevelési szabadságát a rendezvény ellehetetlenítését célzó, agresszív, szélsőséges tüntetéssel szemben, ami miatt – az eredeti tervekkel ellentétben – szülők és gyermekek nem tudtak részt venni a programon. Valamint jelezték, hogy alapjogot sért, ha egyes polgármesterek – így a csepeli és a mezőkövesdi – betiltják a könyv használat településük óvodáiban, ugyanis erre se formailag nincs joguk, de a tiltással a tanulás és tanítás Alaptörvénybe foglalt szabadságát is korlátozzák.

Az aláíró szervezetek mindezek miatt arra kérték a biztost, hogy vizsgálja ki a történteket és tegyen ajánlásokat a jogsértő hatalmi szervek felé az újabb jogsértések megakadályozása érdekében.

Kutatás: nem nagyon, de vidéken és Budapesten is gyengül a Fidesz

 

atv.hu/HVG

Ajánlom

További belföldi híreink