Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-23 10:11:00

Hack Péter: Darák Péter a magyar jogtörténet egyik legjobb főbírája volt

Nem ez az első kísérlet arra a Fidesz részéről, hogy a bíróságok fölött befolyást szerezzen - erről Hack Péter egyetemi tanár beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában Varga Zs. András Kúria-elnökké választásával kapcsolatban. Hack Péter hozzátette: méltányolja Varga Zs. András személyét, akit komoly felkészültségű, alapos, nagy munkabírású, nemzetközi kitekintéssel rendelkező jogászprofesszornak tart. Probléma nem Varga Zs. András személyével van, hanem azzal, hogy a bírói testületben nincs mögötte támogatás.

Az egyetemi tanár emlékeztetett: 2011-ben, az Alaptörvény elfogadása után a Fidesz tett már egy kísérletet arra, hogy a bíróságokra is kiterjessze a kormány befolyását. Ekkor szüntették meg a korábbi igazgatási modellt, amely az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsban öltött testet, amit ekkor felváltott az Országos Bírósági Hivatal, amelynek vezetője Handó Tünde lett. Ekkor nevezték át a Legfelsőbb Bíróságot Kúriára, ennek vezetője lett Darák Péter. Hack Péter szerint utólag látható, hogy ettől is azt várta a kormánytöbbség, hogy Darák Péter és Handó Tünde érvényesíteni fogja azt, amit az Alkotmánybíróság, a Nemzeti Bank, Állami Számvevőszék és más, papíron független intézményei.

Hack Péter szerint az a tény, hogy Darák Péter úgymond csalódást okozott a kormánytöbbségnek - ami miatt nem is választották újra a Kúria elnökének -, Darák Pétert dicséri.

Darák Pétertől sokan azt várták, hogy a kormány érdekeit fogja érvényesíteni az igazságszolgáltatásban, és az a tény, hogy nem jelölik újra, Hack Péter szerint értelmezhető úgy is, hogy ezt nem tette meg. Az egyetemi tanár szerint Darák Péter a magyar jogtörténet egyik legjobb legfelsőbb bírósági, illetve vezetője volt, aki sok kérdésben a kormánnyal szemben is a kollégái mögé állt, legyen szó a börtönkárpótlások ügyéről, vagy a legutóbbi választások esetében.

A XXI. században rendkívüli mértékben megnőtt a bíróságok jelentősége – tette hozzá Hack Péter, emlékeztetve rá, hogy milyen figyelmet kapott az Egyesült Államokban a Legfelsőbb Bíróság új tagjának kinevezése. Szintén emlékeztetett rá, hogy 2000-ben a bíróságon múlt, hogy George Bush és nem Al Gore lett az Egyesült Államok elnöke, de több európai országban előfordult már, hogy politikusok bírósági döntések következtében buktak meg. A bíróságok világszerte akarva-akaratlanul a politikai viták középpontjába, nemcsak direkt büntetőügyekben, hanem például a devizahitelek rendezésének ügyében is. Biztos, hogy a világon egyetlen kormánynak sem közömbös, hogy a bíróságokkal milyen a viszony – hangsúlyozta Hack Péter, aki szerint viszont a probléma az, hogy Magyarország ellen az Európai Unióban folyik egy hetes cikkely szerinti eljárás, amelynek egyik pontja az igazságszolgáltatás függetlensége.

Hack Péter emlékeztetett rá: Varga Zs. András annak az Európa Tanács égisze alatt működő tekintélyes testületnek, a Velencei Bizottságnak volt a tagja 2013 óta, amely testület még az ő tagsága előtt, 2010-ben, majd már Varga Zs. Andrással a soraiban, 2016-ban is kibocsátott egy jogállamisági sztenderd-listát, amely többek között a bíróságok függetlenségéről szól. A 2016-os állásfoglalásban a Velencei Bizottság a bíróségi függetlenségi sztenderdek közé sorolta, hogy az adott országban létezzen erős, független bírói tanács, amelynek tagjait bírók választják meg. Ez most megvan Magyarországon, az Országos Bírói Tanács most Varga Zs. András megválasztása ellen szavazott. Szintén a Velencei Bizottság fogalmazta meg elvárásként, hogy a közvélemény tekintse függetlennek a bíróságokat. Az a körülmény, hogy az ellenzék egységesen ellenezte megválasztását, ennek ellenére megválasztotta az Országgyűlés, nem jön jól Magyarországnak a hetes cikkely szerinti eljárás során.

A Kúria elnöke konkrét ügyekben ugyan nem dönthet egy személyben, hiszen a Kúria tanácsként működik, ugyanakkor ő dönt a kúriai bírák személyéről, meghatározhatja, hogy bizonyos ügyek kihez kerüljenek. Kiemelten fontos lesz Hack Péter szerint a választási ügyek kezelése, az önkormányzati döntések felülvizsgálata, amivel a Kúria segítheti vagy hátráltathatja egyes politikai erők törekvéseit.

Hack Péter hangsúlyozta: eljárásjogászként kiemelten fontosnak tartja az ártatlanság vélelmét, tehát nem feltételezi, hogy a Kúria új elnöke politikailag elfogultan vezetné az intézményt, de a szereplők egy része gyanúval élt a változással kapcsolatban – tette hozzá.

A bíróságok függetlensége és az igazságszolgáltatás ügye nem egy elvont fogalom, hanem nagyon szorosan kapcsolódik az állampolgárok mindennapi életéhez – hangsúlyozta az egyetemi tanár. Szerinte fontos, hogy a bíróságok szerepét minden állampolgár el tudja fogadni, és feltételezze, hogy ha a bíróság téved, azt sem rosszindulatból vagy elfogultságból teszi. Egy olyan helyzetben, amikor akár politikai okból, akár természeti katasztrófa vagy járvány következtében súlyos társadalmi feszültségek alakulhatnak ki, elengedhetetlen, hogy a bíróságokban bízzanak az állampolgárok – tette hozzá Hack Péter, hangsúlyozva: ennek hiánya súlyos következményekkel járhat.

Bízzunk abban, hogy kilenc év múlva Varga Zs. Andrásról is azt mondhatjuk, amit most Darák Péterről, hogy a vele szemben megfogalmazott félelmeket megcáfolva működött – zárta a beszélgetést Hack Péter.​

Megosztja a szakmát az új főbíró

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink