Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-23 06:01:00

Sok a tisztázatlan részlet a meghosszabbított hitelmoratórium körül

Kedden döntött az országgyűlés a törlesztési moratórium meghosszabbításáról, amit tavasszal vezettek be a járvány miatt. Lovas Judit közgazdász hangsúlyozta, hogy csak egy adott csoporthoz tartozók részesülnek a kedvezményben.

Lovas Judit, az Azenpenzem.hu​ szerkesztője elmondta, hogy más lesz a helyzet, mint tavasszal. Annak a csoportnak - a munkanélküliek, gyermekesek, nyugdíjasok, közfoglalkoztatottak - hosszabbodik csak a moratórium, akik esetében a kormány javasolta. Számukra sem automatikus, a jogszabályban szerepel, hogy a bankok egyeztetni fognak az ügyfelekkel, mert nincs arról információjuk, igazolásuk, hogy valaki valóban gyerekesnek számít-e a törvény szerint, vagy munkanélküli.

Megszavazta a parlament - Van, akinek meghosszabbítják a törlesztőfizetési moratóriumot

 

Lovas azt gondolja, hogy ez menet közben kristályosodik ki, vagy lesz erről egy kormányrendelet. Szerinte év vége felé lesz az az időpont, amikor a bank kapcsolatba lép az ügyfeleikkel.

Szerinte az ügyfelek jól járnak a moratóriummal, meg lehet hosszabbítani a futamidőt is, mivel a törvény úgy hangzik, hogy nem lehet magasabb a törlesztő összege, mint a moratórium előtt volt.

Lovas azt mondta, hogy ha valaki úgy dönt, él a moratórium lehetőségével, érdemes ezt a pénzt félretenni, megtakarítani, nem pedig felélni.

A közgazdász részletezte, hogy a Novák Katalin által bejelentett illetékmentesség és 5 százalékos áfa-kulcs azt jelenti, hogy egy új építésű , 50 millió értékű ingatlan esetében 39,2 milliót kell kifizetni. Ennél viszont jelentősebbnek tartja azt, hogy lakás felújításra akár 3 millió forintot vissza lehet igényelni 6 milliós felújítás esetén.

Itt utófinanszírozásról van szó, mivel számlákat kell bemutatni, cél a gazdaság fehérítése, és azt is eredményezheti a rendelkezés, hogy emelkedni fognak mind az anyagárak, mind a munkaköltségek -mondta az Azenpnezem.hu szerkesztője.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink