Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-22 13:52:00

Müller Cecília elmondta, mit lehet tudni a 46 koronavírusos elhunytról

Müller Cecília csütörtökön a kormányinfót követően tartotta meg a napi tájékoztatóját. Beszélt a friss adatokról, hogy 2032 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, hogy hányan haltak meg, és hogy van-e elég influenza elleni oltóanyag.

Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján elmondta, hogy a második hullám emelkedő szakasza gyorsult, nem csak itthon, hanem egész Európában.

Egy felfutó szakaszban vagyunk, 2032 fővel nőtt azazonosított fertőzöttek száma.

A 46 elhunyt fő mindegyikénél azonosítottak krónikus betegséget. 2132 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen. A tesztelések is megemelkedtek, 16 ezer többletesztet végeztek. Mindenki, akinek szüksége van laboratóriumi vizsgálatra, ingyenesen hozzá tud jutni továbbra is - jelentette ki Müller.et

A tiszti főorvos szerint az objektivitás nagyon fontos szempont a járványügyi adatok értékelése kapcsán. A WHO adatai szerint Magyarországon a második hullám során is eredményes védekezés folytatnak, az EU-s átlag középmezőnyében foglalunk helyet. 

Müller elmondta, hogy az elhunytak átlagéletkora 76 év.

Az szintén elhangzott, hogy Magyarországon az elmúlt időszakban a korábbi évekhez képest nem regisztráltak többlet halálozást. 

Az influenza elleni védekezés kapcsán ismét elmondta, hogy mindenki éljen a lehetőséggel, ahol szükség van oltóanyagra, ott a járási hivataloktól ismét igényelhető lesz. Nem kell a lakosság körében felesleges aggodalmat kelteni, rendelkezésre áll az oltóanyag mind a 3 éven aluli gyermekek, mind a 3 éven felüliek körében.

A vakcina felhasználással kapcsolatos tájékoztatás a mai napon kimegy a háziorvosoknak. 

Intézkedések

Kiss Róbert rendőr alezredes a tájékoztatón elmondta, hogy 34 intézkedést hoztak tömegközlekedésen nem megfelelő maszkviselés miatt. 24 764 a mai napon elrendelt és érvényben lévő hatósági házikaranténok száma. Rémhírterjesztése miatt 143 büntetőeljárást rendeltek el. Magyarországon a határátkelés zökkenőmentes, kisebb várakozási idővel kell számolni.

Mi történik akkor, ha hibás a PCR-teszt?

Újságírói kérdésre, miszerint mi a teendő akkor, ha a PCR-teszt hibás, nem megfelelő, Müller elmondta, hogy előfordul, hogy nem mondható biztonságosnak az eredmény - ilyenkor meg kell ismételni a vizsgálatot.

Van olyan, hogy túl sok vitamin?

Arra a kérdésre, hogy a C-és D-vitamint túl lehet-e e fogyasztani, Müller azt mondta, hogy igen, és ez mind zsír, mind vizoldékony vitaminok esetében előfordulhat.

Mit csináljunk a hosszú hétvégén?

A hosszú hétvége kapcsán felmerült, több szálloda is teltházzal fog üzemelni - Müller elmondta, hogy megfogalmaztak ajánlásokat, melyek az NNK honlapján olvashatóak. Helyben nagyon fontos, hogy ebben a vendégek is partnerek legyenek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink