Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-21 08:46:00

Hangos beszélgetés, kulcscsörgés - így előzhetjük meg, hogy medvével találkozzunk

A WWF Magyarország nagyragadozó-programjának vezetője szerint jobb megelőzni a találkozást.

Patkó László az ATV Start című műsorában a Miskolcon és környékén a napokban észlelt medvével kapcsolatban azt mondta: valószínűleg az állat nem jelentett komoly veszélyt, és egyébként is csak egy "süldő" medvéről, nem kifejlett példányról volt szó.

A szakember felidézte, hogy a nagyvadat legutóbb már egy zárt erdőtömbben látták, vagyis elhagyta a lakott területet. Elképzelhető, hogy egy zöldfolyosó vitte be a településre, mert a jelek azt mutatták, hogy az állat nem városi környezethez szokott.

Patkó László kitért arra a Facebookon terjedő videóra is, amelyen az látható, hogy valakik autóval "üldözik" a medvét - a szakember szerint ez semmiképpen sem jó eljárás. Ha valaki medvét vagy más fokozottan védett állatot észlel, akkor a területileg illetékes nemzeti parknál tehet bejelentést, ilyenkor az illetékesek kihajtják az állatot a lakott területről.

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a találkozást?

A WWF Magyarország nagyragadozó-programjának vezetője szerint hazánkban leggyakrabban csak a medvék lábnyomával lehet találkozni. Ha ilyet észlelünk kirándulás, túrázás közben, érdemes hangosan beszélgetni, a medve ugyanis messziről felismeri az emberi hangot, és kitér a kirándulók elől. Patkó László szerint megelőzésre jó lehet egy kulcscsomó vagy egy kulacs is, amivel zajt tudunk csapni. Felhívta a figyelmet, hogy erdős területen a kutyákat pórázon javasolt sétáltatni, ha pedig valaki erdőjárásra indul, érdemes többen menni.

Szlovákiában mintegy 1000-1500, Romániában 6000-8000 medve él, Magyarországon 5-15 példány lehet, de pontosan nem lehet megmondani, mert a nagyvadak hatalmas területeket járnak be, és átjárnak a zöldhatáron is, így nem biztos, hogy minden napjukat nálunk töltik.

Patkó László elmondta, hogy ő maga már több alkalommal találkozott medvével Szlovákiában és Romániában, de veszélyes szituációba egyszer sem került.

Medvét láttak Miskolcon!

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink