Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-21 07:57:00

László Imre: közeledünk ahhoz a határhoz, amikor nem lesz elég szakember az intenzív osztályokon

A DK egészségpolitikusa emlékeztetett: nem csak a koronavírusos betegek szorulhatnak intenzív ellátásra, az országban viszont alig több, mint kétezer intenzív szakorvos és majdnem ugyanennyi intenzív szakasszisztens van.

A XI. kerület polgármestere az ATV Start című műsorában arról beszélt: a kormány nem elkésett az intézkedésekkel, hanem tudatosan a svéd modellt használja. Más országokban ugyanis különböző szigorító intézkedéseket hoznak, Magyarország azonban ehhez képest "lazán" működik. László Imre felidézte, hogy Svédország a járvány első hulláma alatt azt az elvet vallotta, hogy a lakosság nagy részének át kell fertőződnie, hogy megszerezze a természetes védettséget, és így kialakuljon a nyájimmunitás.

Tesztelés: nincs kézben tartva a járvány?

Az egészségpolitikus rámutatott, hogy tegnap összesen 6332 tesztet végeztek hazánkban, ebből több mint 10 százalék lett pozitív, miközben már 5 százalék feletti pozitivitás is azt jelenti, hogy a járvány nincs kézben tartva. 

Arra a felvetésre, hogy a kormány sokszor hivatkozik a nemzeti konzultáció eredményére, miszerint az emberek nem akarják újra leállítani az országot, László Imre újabb kérdéssel felelt. "Mikor ismerte el ez a kormány, hogy bármiben is hibázott?" - fogalmazott.

László Imre azt is hozzátette: ő orvos, 7 éven keresztül katonaorvos is volt, járványügyi felügyelőként is dolgozott, ki is képezték erre - szerinte az, amit a kormány csinál, félrebeszélés.

Intenzív ellátás: nem csak a koronavírusos betegeknek van rá szüksége

Elmondta: jelenleg 2020 intenzív szakorvos és 2003 intenzív szakasszisztens van Magyarországon, és közeledünk ahhoz a határhoz, amikor ennyi szakember nem lesz elég a szakmai feladatok ellátsához. Emlékeztetett, hogy sok olyan beteg is van, akik a koronavírustól függetlenül szorulnak intenzív ellátásra, lélegeztetésre, ezt nem lehet "kisajátítani".

Tegnap az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos azt mondta, a lélegeztetőgépre került betegek felgyógyulási aránya 50 százalékos. Müller Cecília Szlávik János főorvostól úgy tudja, hogy a páciensek fele gyógyul meg azok közül, akik lélegeztetőgépre kerülnek. Ez az országos tisztifőorvos szerint egy nemzetközileg elismert arány. László Imre erre úgy reagált: ez az arány tragikus.

Az egészségpolitikus szerint amíg nincs vakcina, az aktív védekezés lehetősége nem adott, addig maszkviseléssel, távolságtartással lehet védekezni. Azt kell megnézni, hogy lokálisan a fertőzés milyen nagyságrendben van jelen, ahol ez átlép egy bizonyos értéket, ott korlátozásokat kellene bevezetni - tette hozzá.

Koronavírus: naponta dőlnek meg a negatív rekordok, egyre többen vannak kórházban

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink