Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-21 07:45:00

Koronavírus: lesz-e újabb pánikvásárlási roham a magyar boltokban?

A Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató készítette egy reprezentatív közvélemény-kutatást.

A felmérés arra volt kíváncsi, számítanak-e a vásárlók újabb, a tavaszihoz hasonló vásárlási rohamra.
Ugyanis a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése előtt, már februárban és március elején jelentősen megnőtt a boltok forgalma – elsősorban a felhalmozások miatt -: februárban az élelmiszer-kiskereskedelem (és az élelmiszerjellegű vegyes boltok) forgalma kiugró mértékben 11,3 százalékkal nőtt éves szinten, melyből 7 százalék volt a járvány miatti vásárlásokhoz köthető forgalombővülés.

A magyarok 50 százaléka szerint most azért nem számíthatunk hasonló rohamra, mert az emberek tanultak a tavaszi káoszból és józanabbul vásárolnak a mostani hetekben. Az emberek 29 százaléka ugyanakkor el tudja képzelni, hogy újabb kijárási korlátozások esetén újra pánikvásárlásba kezdjenek az emberek.

A felmérés szerint a nők és a férfiak 16-16 százaléka úgy véli, hogy a boltok felkészültek az esetleges rohamokra a második hullámban. A kutatás pedig ezt alá is támasztja: eszerint ugyanis a boltok a legjobban fogyó termékekből extra készletet tartanak.

A legnagyobb boltláncokat tömörítő Országos Kereskedelmi Szövetség egyébként már tavasszal is hangsúlyozta: az átmeneti termékhiánynak inkább logisztikai okai voltak, az utánpótlás adott volt.

További részletes adatokról a Napi.hu cikkében olvashat.

Második hullám: Szükség van további szigorításokra?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink