Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-21 12:03:00

Immunológus: ha novemberben engedélyezik a vakcinát, akkor is sokat kell várni arra, hogy Magyarországra érkezzen

Világszerte több mint egymillió ember vesztette az életét a koronavírus miatt. A Pfizer gyógyszergyár azt mondta, hogy már novemberben kérik az általuk kifejlesztett vakcina engedélyezését, amely eredményeként akár már karácsonykor elkezdődhet a tömeges oltás. Lisziewicz Julianna immunológus szerint még ebben az esetben is hónapokat kell várni arra, hogy hazánkba is megérkezzen az oltóanyag.

Az immunológus az ATV Start című műsorában úgy fogalmazott: minél többet tud az ember egy betegségről, annál jobban fél. Egyre ismertebbek a maradandó károsodások (például, hogy a koronavírus vakságot is okozhat), ezért is kell mindent megtenni azért, hogy ne kapjuk el a fertőzést.

Lisziewicz Julianna megjegyezte: nem lehet tudni, hogy karácsonykor tényleg rendelkezésre fog-e állni biztonságos oltóanyag, hiszen még senki nem kapott engedélyt. A legjobb esetben, ha mondjuk a jövő hónapban tényleg kapna egy vakcina engedélyt, akkor is először az USA-ban lesz elosztva az oltóanyag, csak utána jön Európába, és kérdés, ebből mennyi jut majd Magyarországra.

Azt is hangsúlyozta, hogy a vakcina engedélyeztetése, a tömeges oltás megkezdése még nem jelenti azt, hogy vége a járványnak. Továbbá nem lehet tudni, hogy ha mutálódik a vírus, akkor hatásos lesz-e a vakcina, ezt mostani körülmények között nem lehet kikísérletezni.

Az immunológus szerint azok száma, akikeket be tudnak oltani első körben a vakcinával, elhanyagoltható lesz azokéhoz képest, akik elkaphatják a vírust. Az oltóanyag hatását nem az első pár hónapban fogjuk érzékelni - tette hozzá.

A szakember szerint a frontvonalban lévőknek - egészségügyben, szolgáltatószektorban dolgozóknak - kellene először megkapni a védőoltást. Az idősek könnyebben meg tudják magukat védeni, mint a frontvonalban dolgozók - magyarázta Lisziewicz Julianna.

Az immunológus szerint Magyarországon sokkal jobbak a védekezési intézkedések a fertőzöttségi adatok alapján, mint mondjuk az Egyesült Államokban.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink