Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-20 06:51:00

Török Gábor: két ellenzéki erőnek folyamatosan erősödik a befolyása

A politikai elemző szerint matematikai értelemben az ellenzéki együttműködés működik, de a szerencsi választás azt is megmutatta, hogy nincs elég ellenzéki szavazó.

Török Gábor hétfő este az Inforádió Aréna című műsorának vendége volt. A műsorban beszélt a szerencsi időközi választásról is, a jobbikos Bíró László korábbi antiszemita kijelentéseit érintve azt mondta: még így is „értelmetlen cselekedett lett volna, ha Karácsony Gergely hallgatással határolódik el, és kimarad ebből a kampányból.” Az elemző szerint „le kellett nyelnie ezt a békát”, ugyanakkor „ezzel együtt is segítette az ellenzéket ez a választás”. Ugyanis a szerencsi választás azt bizonyította be, hogy egy vitatott jelölt esetében is, a szavazók hajlandók félretenni a félelmeiket és a fenntartásaikat - írja a 24.hu.

Az elemző szerint kimutathatóan összeadódtak a szavazatok, a szavazók ugyanis a „vitatott személynél fontosabbnak tartották a Fidesszel szembeni ellenérzésüket.” Ennek ellenére szerinte az „ellenzék számára tanulság az, hogy nem érdemes elsietett pártalkukban kiválasztani a jelölteket, érdemes szélesebb előválasztási folyamatban vizsgáztatni a jelölteket.”

Török kijelentette, hogy „matematikai értelemben az ellenzéki együttműködés működik. Ugyanakkor azt is megmutatta ez a választás, hogy nincsen elég ellenzéki szavazó. (…) és a Fidesz meg tud nyerni ilyen billegő körzeteket is.”

Az ellenzék helyzetével kapcsolatban azt is elmondta: két ellenzéki erőnek folyamatos erősödik a befolyása, ez „a DK és a Momentum, a többiek egyre inkább küzdenek azzal, hogy a tárgyalóasztalhoz egyáltalán oda tudjanak férni.” Az elemző szerint az ellenzéknek nincs vezető szereplője, de ez inkább csak közelebb viszi az ellenzéket a megállapodáshoz, a közös lista pedig karnyújtásnyira van.

Török úgy látja, épp az egyes pártok gyengesége viszi abba az irányba az ellenzéket, hogy közösen induljanak.

2022-vel kapcsolatban az elemző úgy fogalmazott: sok olyan körzet van, ahol az ellenzéknek nincs esélye labdába rúgni, főleg ott, ahol 50 százalék feletti fideszes győzelem született 2018-ban. Szerinte, ha Karácsony Gergely elindul a miniszterelnök-jelölti posztért, azt vélhetően megnyeri. Ha nem teszi meg, akkor Dobrev Klára lehet az esélyes.

Török szerint ugyanakkor könnyen lehet, hogy a 2022-es választás szempontjából is jelentősége lesz Magyarországon annak, hogy ki nyeri az Egyesült Államokban az elnökválasztást.

Felmérés: az ellenzéki szavazók közös listát szeretnének

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink