Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-20 11:46:00

Döntött a parlament a feltételes szabadságra bocsátásról

Megszavazták a szigorítást: Ne fordulhasson elő többet a győri gyerekgyilkossághoz hasonló tragédia “Fontos ! Az Országgyűlés pár perce elfogadta a feltételes szabadságra bocsátás szigorításáról szóló törvénymódosítást” - posztolta Varga Judit igazságügyminiszter a Facebook oldalán, hozzátéve: “hogy a győri kettős gyermekgyilkossághoz hasonló tragikus eset többé ne fordulhasson elő Magyarországon”.

A képviselők 165 igen szavazattal, egyhangulag hagyták jóvá a szigorításokat.

A szigorítás célja az életellenes bűncselekmények túlélőinek és a társadalom minden tagjának védelme, hogy a győri kettős gyermekgyilkossághoz hasonló tragikus eset többé ne fordulhasson elő Magyarországon - írta ki a Facebook-oldalára az igazságügyminiszter.

Fontos❗️ Az Országgyűlés pár perce elfogadta a feltételes szabadságra bocsátás szigorításáról szóló törvénymódosítást....

Közzétette: Varga Judit – 2020. október 20., kedd

“A tavaly általam kezdeményezett vizsgálat eredményeként a ma elfogadásra kerülő törvényben szereplő módosítások olyan büntetőjogi megoldásokat vezetnek be, amelyek a veszélyeztetettség mértékétől függő arányos válasszal zárják ki a veszélyhelyzetek kialakulásának lehetőségét” - tette hozzá Varga Judit.

Az Országgyűlés döntése értelmében az élet szándékos kioltásával járó bűncselekmények miatt kiszabott határozott tartamú szabadságvesztésből a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét kizárják.

A szélesebb bűncselekményi körben csak kivételesen lesz biztosítható, hogy a bíróság a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét kellően alapos vizsgálat mellett, egyedi mérlegelés alapján engedélyezhesse. A súlyos személy elleni erőszakos bűncselekmények esetén, ha a bíróság a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéről rendelkezett, ahhoz kötelezően kapcsolódik a pártfogó felügyelet elrendelése, valamint kötelező az áldozatok védelmét szolgáló magatartási szabály (távoltartás) megállapítása.

A hozzátartozók sérelmére elkövetett kevésbé súlyos, de személy elleni erőszakos bűncselekmények esetén, ha a szabadságvesztés végrehajtását a bíróság felfüggesztette, ugyancsak kapcsolódik a pártfogó felügyelet kötelező elrendelése, valamint az áldozatok védelmét szolgáló magatartási szabály megállapítása, amely csak indokolt esetben mellőzhető.

Az egészségügyről szóló törvényben pedig meghatározott kötelező pszichiátriai gyógykezelés kezdeményezését a korábbinál szélesebb körben írják elő.

 

Ajánlom

További belföldi híreink