Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-19 12:14:00

Operatív törzs: drámai figyelmeztetést küldött Müller Cecília

Müller Cecília az Operatív törzs tájékoztatóján kijelentette, hogy a második hullám emelkedő szakaszában vagyunk, az esetszámok további növekedésére lehet számítani, ezért fokozott figyelemmel kell a szabályokat betartani.

Müller Cecília ismertette a legfrissebb adatokat is: tegnap óta 1478 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 47 768 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 31 többségében idős, krónikus beteg, akik esetében szövődménnyel zajlik a fertőzés- jegyezte meg a tisztifőorvos. Így az elhunytak száma 1173 főre emelkedett, 14 312-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 32 283 fő.

Emelkedő tendenciát mutat a kórházban kezeltek száma is - Müller elmondta, hogy 1896 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 188-an vannak lélegeztetőgépen.

Úgy fogalmazott: a legjobb védekezés az, ha nem is kapjuk el a betegséget.

A 31 elhunyt beteg életkora 40 és 94 év között van. Jellemző náluk a szív-és érrendszeri betegség, daganatos megbetegedés valamint a légzőszervi megbetegedés is. Megjegyezte, hogy a dohányzás kockázatot fokozó tényező, a hatékony védekezés érdekében javasolja ennek elhagyását.

Az országos tiszti főorvos ismételten hangsúlyozta az influenza elleni oltás szükségességét az idősek vagy foglalkozásuk miatt veszélyeztetettek esetében.

Óvodák, iskolák, tesztek

Az Operatív törzs jelenleg 40 óvodában és 13 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 117 osztálynál és 15 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

Müller a tesztekkel kapcsolatban közölte, hogy tavasztól sok új lehetőség is megnyílt a diagnosztikában, számos antigén-alapú tesztet fejlesztettek ki, amelyeket az aktuális fertőzöttséget mutatják ki. Ezeket a teszteket az NNK bevizsgálta, és pozitivitás esetén hatékonynak mutatkoztak, igy egy újabb diagnosztikai eszköz van a kezünkben. Ezzel lerövidül a teszt eredményére való várakozás.

Rendőri intézkedések

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy Ausztria járványügyi szempontból nem teszt különbséget EGT-térségből és harmadik országból való beutazók között. Magyarország pozitív jellegű besorolást kapott, ami alapján korlátozás nélkül lehet Ausztriába beutazni.

Péntek éjjel Esztergomban állampolgári bejelentésre rendőri intézkedést alkalmaztak, mert este 11 óra után egy vendéglátó üzletben a személyzeten kívül vendégek tartózkodtak, és alkoholt fogyasztottak. Budapesten 2 hasonló esetben kellett intézkedni. A vendégeket figyelmeztették, az üzletekkel szemben szabálysértési feljelentést tettek - monda el Kiss.

Maszkviselés az iskolákban, influenza elleni védőoltás

Újságírói kérdésre, miszerint az iskolában kell-e a gyerekeknek maszkot viselni, Müller azt válaszolta, hogy jelen szabályozás szerint nem, mivel olyan többletterhet jelenet a gyerekeknek, amit nem lehet elvárni.

Arra a kérdésre, hogy a koronavírusból kigyógyult időseket be kell-e oltani influenza ellen, Müller azt mondta, hogy igen, hiszen két különböző betegségről van szó. Három napja tünetmentes személyt be lehet oltani, de erről mindig az orvos dönt.

Az országos tiszti főorvos arra kér mindenkit, hogy kérjen időpontot az orvostól, mielőtt elmegy beoltatni magát. Az a cél, hogy aki "oltakozni kíván" ne találkozzon a váróban lévő betegekkel - tette hozzá.

Az RTL Klub kérdésére válaszolva elmondta: nem igaz, hogy lakosságarányosan Magyarország teljesítene a legrosszabbul Európában. Az elhunytak számát tekintve a WHO adatai alapján a 14. helyen vagyunk, ami az európai középmezőnyt jelenti.

Müller Cecília beszélt arról is: az egészségügyi és szociális szférában dolgozók esetében nem elég a tünetmentesség a munkába való visszatéréshez, 2 negatív PCR-teszt is kell. Megjegyezte, hogy a PCR-pozitivitás és a fertőzőképesség nem ugyanaz.

Halottak napja: mire figyeljünk?

Közeleg a halottak napja, ezzel kapcsolatban az országos tiszti főorvos elmondta, hogy ugyanazok az ajánlások lesznek érvényben, mint amik a csoportosulásoknál jelenleg is érvényben vannak. Egymás védelme érdekében távolságot kell tartani, emellett Müller Cecília ajánlja, hogy a temetőlátogatáskor - annak ellenére, hogy szabad téren vannak - a látogatók viseljenek maszkot. Emellett jó, ha van mindenkinél kézfertőtlenítő, és azt gyakran használják.

Müller szólt a lélegeztetőgépen lévő betegek felgyógyulási arányáról is. Azt mondta, 50 százalékos a felépülési arány, ami nemzetközileg is elismertnek számít.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink