Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-20 06:03:00

Így lehet spórolni a koronavírus miatt megnövekedett rezsin

A járvány egyik következménye, hogy a korábbi évekkel szemben az emberek több időt töltenek otthon. Ez a trend viszont a biztonságérzet mellett a rezsit is jelentősen növelheti.

Brit energetikai szakértők szerint a téli időszakban akár meg is duplázódhatnak a rezsiköltségek - írja a BBC

Az otthoni munkavégzés, esetleges elbocsátások és a digitális oktatás eredményeként a magyarországi kijárási korlátozás időszakában csökkent összességében az áramfogyasztás, ezzel párhuzamosan viszont nőtt az otthoni fogyasztás. Egy brit tanulmány alapján az átlagos háztartások áramfogyasztása akár 25 százalékkal is emelkedhetett a tavaszi-nyári időszakban.

A családi házakban felhasznált energia 75 százalékát fűtésre, illetve egyre nagyobb arányban hűtésre, 12 százalékát a meleg víz előállítására, 13 százalékát pedig a ház elektromos berendezéseinek működtetésére és a világításra fordítják. Laura Ann Moore pénzügyi tanácsadó a BBC-nek elmondta, hogy tudatos odafigyeléssel jelentősen lehet csökkenti a rezsiköltségeken.

Egyik javaslata, hogy mindenki nézze meg, hogy az állam vagy a munkahelye nem nyújt-e kiegészítő támogatást vagy adókedvezményt otthoni munkavégzés esetére (Nagy-Britanniában a kormány heti 6 font adókedvezményt ad a munkavállalónak, amit home office esetén a munkáltatón keresztül igényelhet). Moore emellett erősen ajánlja, hogy mindenki iratkozzon le különböző kereskedelmi vállalatok hírleveleiről, ezzel elejét lehet venni az unalomból történő online vásárlási láznak.

Ezeken túl érdemes ellenőrizni a háztartási gépeket, esetleg energiatakarékosabb modelleket beszerezni. Javasolt továbbá a mosogatógép használata kézi mosás helyett (ha az egész Európai Unió átállna kézi mosogatásról gépire, összesen évi 92 terawattóra energiát és több mint 6,142 milliárd liter ivóvizet lehetne megtakarítani).

A pénzügyi tanácsadó szerint az összes izzót érdemes LED-re cserélni, hiszen ezek 90 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos izzók, az energiamegtakarítás akár néhány hónap alatt megtérülhet.

Olyan trükkökkel is lehet komoly rezsicsökkentést lehet elérni, ha fürdés helyett zuhanyozzunk, és azzal is rövidebb idő alatt végzünk, vagy ha egyszerre nagyobb adag ételeket készítünk el.

A mosógép esetében a mosási hőmérséklet megválasztásával is lehet komoly energiamegtakaritást végezni: 30-40 Celsius-fokon, de az átlagosnál hosszabb programon a legolcsóbb a mosás.

A parlament elé kerülhet a home office újraszabályozása

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink