Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-19 11:22:00

Évekig tarthat, míg kiheverjük a koronavírus hatásait

A Magyar Bankszövetség főtitkára szerint a koronavírus miatt bekövetkezett gazdasági és pénzügyi problémák hatása évekre elhúzódó veszteségként fog jelentkezni, de a bankszektor még így is likvid maradt.

Kovács Levente az Indexnek adott interjújában azt mondta: a bankszektor újraszabályozása globálisan, az Európai Unióban és így Magyarországon is a 2008-as gazdasági világválság után következett be. Ez többek között pótlólagos tőkekövetelményt és megfelelő likviditási tartalékot írt elő.

"Tudjuk, hogy a Covid–19-vírushelyzet miatt bekövetkezett gazdasági és pénzügyi problémák fájdalmasak, és hatásuk évekre elhúzódóan veszteségként fog jelentkezni. Az újraszabályozás miatt azonban a bankszektor még ezen körülmények mellett is likvid maradt, elősegíti sok ezer család és vállalkozás sikeres küzdelmét a nehézségekkel, és képes a gazdaság újraindításához szükséges hitelek folyósítására is"

- mondta a főtitkár.

A hiteltörlesztési moratóriummal kapcsolatban úgy fogalmazott: a magyar bankszektor a koronavírus-járvány idején a megoldás nélkülözhetetlen pénzügyi letéteményese, amely példamutatóan aktív szerepet játszik a válsághelyzet enyhítésében, a gazdasági működőképesség megtartásában és az új típusú gazdaság felépítésében. Mindezeken túl vállalva a moratórium bevezetésének az operációs terheit, tavasszal szinte egyetlen hétvégén megteremtette a megvalósítás technikai feltételeit - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a feltételek szigorítása mellett mennyire lassult a hitelfelvétel Magyarországon, Kovács azt mondta: a hitelezési aktivitást az ügyféligények mellett a jogszabályok és a gazdasági környezet határozza meg.

"Lakossági oldalon a babaváró hitel volumene pótolta a többi lakossági hiteltermék visszaesését. Vállalati oldalon pedig a kormányzati, jegybanki és hitelgarancia-programok ellentételezték az elbizonytalanodott gazdasági aktivitást. Mindezek összességükben a hitelállományban növekedést jelentenek, és az új típusú gazdaság alapjainak a lerakásához szükséges minőségi fordulatot vetítik előre. Az sem elhanyagolható pozitív fejlemény, hogy a hitelek átlagos ügyintézési ideje az említett termékkonstrukciók új feltételei és a digitalizáció miatt átlagosan csökkent. Ettől a rövidülési tendenciától eltérés ott fordulhatott elő, ahol a megbetegedések miatt munkaerő-kiesés következett be, és természetesen időbe telt a hiányokat pótló szervezési lépések realizációja" - fogalmazott.

A teljes interjút itt olvashatja el.

Százezer hitelesnek nőhet a törlesztőrészlete a moratórium után

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink