Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-19 21:06:00

Budapesti győzelem nélkül veszélybe kerülhet a Fidesz kétharmada?

Varga Mihály, Gulyás Gergely és Kocsis Máté is visszalépett, így egyik fideszes politikus sem indul egyéni választókerületben a 2022-es választáson, Budapesten. A politikai elemző szerint ez egyfajta védelem lehet, ha a válságkezelés kikezdené a népszerűségüket. A XXI. Század Intézet vezető elemzője azt mondta: az ellenzék már most versenyhátrányban van a jelöltállítás kapcsán. A választási szakértő pedig úgy vélte: a Fidesz kétharmada bánhatja, ha a kormánypártok elengedik Budapestet a 2022-es választáson.

Még Orbán Viktor is beszállt Kocsis Máté kampányába 2018-ban. 2022-ben erre már nem lesz szükség, hiszen a Fidesz frakcióvezetője nem indul újra egyéni körzetben. De már az is biztos, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter és Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter sem lesz egyéni képviselő-jelölt Budapesten.

A 2018-as országgyűlési választáson csupán az egyéni választókerületek harmadát szerezte meg a Fidesz-KDNP Budapesten. Az atv.hu korábban úgy értesült: Kocsis Máté helyett Sára Botond, a fővárosi kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, Gulyás Gergely helyett Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár, Varga Mihály helyett pedig Gór Csaba II. kerületi önkormányzati képviselő szállhat harcba 2022-ben az egyéni mandátumért.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint egy kampány egész embert kíván, a cseréket is ez indokolja. „Olyan embereket indítanak a kormánypártok, akik 100 százalékban ott tudnak lenni.” Deák Dániel hozzátette: az ellenzék már most komoly versenyhátrányba került. Ugyanis míg a Fidesz már most, 2020 őszén tudja, kiket indít az egyéni körzetekben, addig az ellenzék esetében - vélekedett az elemző - ez nagy valószínűséggel csak 2021 őszén lesz elmondható. Ebből a szempontból tehát egyéves lemaradásban van az ellenzék.

Ceglédi Zoltán, politikai elemző Híradónknak már arról beszélt: a válságkezelés kikezdheti a politikusok népszerűségét, a visszahívás így egyfajta védelem is lehet. Ha ugyanis Varga Mihály megszorítást, Gulyás Gergely lezárást jelent be, Kocsis Máté pedig olyan fideszes javaslatról beszél, vagy szavaztat meg frakcióvezetőként, ami az embereknek nem szimpatikus, akkor ez visszavetül a bejelentőre is – fejtette ki véleményét Ceglédi.

A Republikon Intézet választási szakértője szerint olyan, mintha a Fidesz elengedte volna Budapestet 2022-ben. Ezzel pedig a kétharmad is veszélybe kerülhet, az ugyanis szinte kilátástalan budapesti választókerületi győzelem nélkül – magyarázta Virág Andrea. Hozzátette: pár budapesti kerület behúzása elengedhetetlen a kétharmad megőrzéséhez 2022-ben.
A Fidesz nem indítja csúcspolitikusait egyéniben 2022-ben

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink