Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-19 17:06:00

Az ITM reagált az SZFE-re: ez egy belső vita, amit a szakmának kell rendeznie

Hétfőn délelőtt neves művészek - többek között Alföldi Róbert és Ónodi Eszter - is kiálltak az Innovációs és Technológiai Minisztérium elé, hogy a támogatásukról biztosítsák a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltása ellen tiltakozó diákokat. Az ITM pedig az ATV Híradónak válaszában elmondta, hogy a modellváltás célja a kormánytól való függetlenedés, és a költségvetést is megkétszerezik.

"A Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) belső szakmai vita alakult ki, amelyet a művészeti ágak nagy tekintélyű szakembereinek kell rendezniük.

A modellváltás célja a kormánytól való függetlenedés, így a kuratórium feladata arról dönteni, hogy a jelenlegi helyzetben mi a helyes megoldás. Az SZFE esetében az átalakítás elvárt eredménye, hogy az ott tanuló és végző fiatalok színházművészeti, televíziós és filmipari esélyei, lehetőségei jelentősen javuljanak.

A kormány természetesen azt támogatja, hogy az oktatás normális keretek között, rendes mederben folyhasson. Ezért is döntött arról, hogy az egyetem jövő évi működéséhez a korábbi költségvetés mintegy kétszeresét, 3 milliárd forintot biztosít egyebek mellett bérrendezésre és a kampusz építési program előkészítésére a kuratórium számára" - írta az ATV Híradó megkeresére a minisztérium. 

Kizárt hallgatók és tanárok

Mindeközben a Színház-és Filmművészeti Egyetem egyik tanára a hallgatókkal állt reggel a Szenkirályi utcai épület előtt. Ezúttal nem őrségben voltak, nem jutottak be a tanterembe, ahol órájuk lett volna. Radványi Fruzsin, az egyetem első éves látványtervező mesterszakos hallgatója – mint arról híradónknak beszámolt – reggel hiába kérte a kulcsot a portástól, nem kapták meg. Így az épület előtt próbáltak megoldást találni arra, hol tartsák meg az órát. Radványi Fruzsina hozzátette: ráadásul nemcsak személyes holmijaik vannak az épületben, de rengeteg olyan eszköz is, ami nélkül az oktatások kvázi nem valósulhat meg.

Szabó Iván forgatókönyvíró híradónknak elmondta, az órát nem tudták máshol megtartani, online órát pedig már késő lett volna meghirdetni. De azt ígérte, ezt az órát is – ahogy az összes többi elmaradtat – be fogják pótolni.

Előrehozott őszi szünet

Az SZFE új vezetése erre a hétre őszi szünetet hirdetett, ugyanakkor ezt az egyetem polgárai nem fogadják el, Karsai György pedig beadott egy halasztó érvényű beadványt, hogy a bíróság tekintse azt a rendeletet alaptalannak, amely tartalmazza a korábbra hozott őszi szünetet.

Tiltakozik a szakma

De nemcsak a hallgatók küzdenek azért, hogy az általuk elvárt módon menjen a tanév, hanem a szakma képviselői is. Ők hétfő reggel az Innovációs-és Technológiai Minisztérium előtt olvasták fel az egyetemet támogatók leveleit.

Molnár Áron híradónknak azt mondta: szerinte, ez Magyarország egyik legszebb szolidaritási pillanata volt, ahol a művészek vállalva, a pártpolitikától függetlenül egy egyetem autonómiájáért állnak ki.

Bánsági Ildikó szerint semmi más nem kellene, csak hogy álljon vissza a régi rendszer. Véleménye szerint ezek között a keretek között, tárgyalásokat követően kellene nyitni és színesíteni az egyetemi palettát, amire szerinte is szükség lenne. „Ezt senki nem tagadja, csak nem lehet tankkal berúgni egy ajtót” – fogalmazott híradónknak a színésznő.

Az ATV híradója az egyetem vezetését is kereste. Azt írták, nincs új információ, amelyet közölni szeretnének.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink