Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-18 04:40:00

Több helyen tejesen leállította a mezőgazdasági munkákat a napok óta tartó esőzés

Áradást nem okozott, de jelentősen lelassította, sok helyen tejesen le is állította a mezőgazdasági munkákat a napok óta tartó esőzés. A talaj teljesen átázott, így hiába kellene a kukoricát, szóját aratni, gépekkel nem lehet a területekre menni. Sokfelé a szántást, vagy éppen már az őszi vetést kellett felfüggeszteni a nagy mennyiségű eső miatt.

A Zala megyei Becsehely közelében hatalmas tócsákban áll, vagy éppen folydogál a víz a szántókon. A falu körül a mezőgazdasággal foglalkozó gazdák, cégek leálltak. a földekre gépekkel lehetetlen rámenni. A térségben egy hét alatt több mint két havi eső esett.

"Akartunk indulni a vetésbe és beleszaladtunk egy nagyon komoly esőzésbe. 177 mm az utóbbi két-három hétben az nagyon komoly mennyiség. A másik probléma, hogy fel volt lazítva a talaj, ezért még jobban felitta a nedvességet, ezért még később lehet rámenni a talajra. Ez probléma. ez nagyon komoly probléma." - nyilatkozta Tóth László, a Becsehely és Vidéke Kft. ügyvezetője az ATV Híradónak.

"Búzavetést csináltunk volna, de a talajra rámenni nem lehet. Ez pluszmunkában egy 20 százalékot és költségben is egy 20-30 százalékot jelent, amit be kell vállalnunk." - mondta Sabjanics Gyula, ágazatvezető.

A jövő évi búzatermés mennyiségét veszélyezteti az időjárás, mert ha időben nem sikerül a magot a földbe juttatni, akkor érdemesebb más növénnyel próbálkozni. Semmivel sem jobb a helyzet Murakeresztúron sem. Itt is átázott a talaj.

"A kukorica aratásának ebben az időben szoktunk nekiállni. Valószínű, hogy ott is költségek jelentősen növekednek, mivel a földre jelen pillanatban nem tudunk rámenni. Jó sokáig vizes lesz. A vizes földet a gépekkel megtapossuk, az a szántásnál is jelentkezik majd a többletköltség." - vélekedett Tislerics Antal, gazdálkodó.

Az előrejelzések szerint néhány napig nem esik az eső, de azután újra csapadékot ígérnek a meteorológusok. A gazdák szerint pedig legalább 5-6 nap száraz szeles idő kellene, hogy esélyük legyen a földekre a gépekkel ráhajtani.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink