Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-17 19:25:00

Elhelyezték a Halhatatlanok Társulata legújabb tagjainak lábnyomát az Operettszínház előtt

Elhelyezték a Halhatatlanok Társulata legújabb tagjainak lábnyomát a pesti Broadwayn az Operettszínház előtt. A Halhatatlanok Társulatát a Magyar Televízió egykori kulturális műsorszerkesztősége hozta létre, most pedig 5 év kihagyás után az ATV-n indult újra.

Jó délelőttjük volt azoknak, akik a Pesti Broadway-n sétáltak szombaton: művészekkel, és műkedvelőkkel telt meg a Nagymező utca, az aktualitás pedig az volt, hogy a Halhatatlanok Társulatának legújabb tagjainak lábnyomait elhelyezték az Operettszínház előtt.

„1996-ban álmodta meg az akkori Stúdió szerkesztőség két vezetője: Szegvári Katalin és Érdi Sándor, hogy a művészvilágot, a művészeket, a színpadi szakma művészeit ezzel a díjjal megajándékozzák” – mesélte a díj alapításáról Rónai Egon.

A Halhatatlanok Társulatának kitüntetését 5 év kihagyás után az ATV keltette életre újra. A díjazottak Esztergályos Cecília, Hernádi Judit, Csavlek Etelka, Miklósa Erika, Medveczky Ilona, Oláh Zoltán, Benedek Miklós, és Koltai Róbert.

Gy. Németh Erzsébet kultúráért felelős főpolgármester-helyettes is felszólalt az eseményen, arról beszélt, azért szeretjük a művészeket, mert azért tanulnak, próbálnak, állnak színpadra, hogy az embereknek könnyebb és szebb életük legyen.

Hernádi Judit büszke a kuratóriumi jelölésre, és arra is, hogy a közönség szavazott rá, de köszöntőjében az SZFE diákjairól is beszélt. „Amit a főiskolások csinálnak azzal egyszerűen hitet adnak nekünk, hogy ezt a szakma csinálja. Hogy ez a szakma áll ki magáért. Nem az orvosok, nem az irodalmárok, hanem ők és adják meg az egész korosztályuknak ezt a fantasztikus muníciót, amivel majd ebbe a korosztályba valószínűleg azért ez egy örök élmény marad” – mondta a színésznő. Arról is beszélt, hogy neki is segítséget adott ahhoz, hogy úgy érezze, jó színésznek lenni. Hozzátette: büszke a főiskolásokra és magukra is.

Benedek Miklós színművész is az aktualitásokról beszélt.

„Valakinek muszáj elmondani, hogy ez nem jól van így” – mondta Benedek.

Szerinte a szakma elvesztette a hitelét, nincs kire felnézni, nincs kire hallgatni, a mesterek elmennek. „Egyszerűen nem tehetik meg, hogy egy ilyen helyzetbe hozzanak egy több 100 éves pályát, szóval kikérem magamnak” - fogalmazott.

A Halhatatlanok Társulatának kuratóriumi elnöke Szinetár Miklós, aki szerint egy nagyon jó csapat kapta a kitüntetést, és hangsúlyozta, hogy kizárólag művészeti szempontok alapján.

Szinetár Miklós szerint a díj ráirányítja a figyelmet az előadóművészetre, amelyről úgy véli manapság kevés szó esik.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink