Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-17 07:31:00

Szlávik János a remdesivirről: "ezért nem állítunk le egy klinikai kutatást, mert a WHO bejelenti"

A WHO szerint nem hatásos a remdesivir. A koronavírus elleni hatóanyagot a halálesetek visszaszorítása illetve a gyógyulás gyorsítása szempontjából vizsgálták, és megállapították: hatása csekély, illetve nem hat. Az eddig leghatékonyabbnak tartott szer viszont más kutatások szerint viszont akár 50 százalékkal is csökkentheti a halálozás kockázatát. A készítmény klinikai vizsgálatát Magyarországon hétfőn kezdték meg.

Mégsincs igazán hatása a remdesivirnek, alkalmazásától sem az elhalálozás sem pedig a felépülés ideje nem csökken - legalábbis az Egészségügyi Világszervezet kutatása szerint. A vizsgálatban több mint 11 ezer koronavírusos beteg vett részt 30 országból. Ezzel szemben korábbi kutatások azt mutatták, hogy a hatóanyag akár a harmadával csökkenti a súlyos betegek felépülési idejét.

"Ez nem ilyen egyszerű. Ezért nem állítunk le egy klinikai kutatást, mert az Egészségügyi Világszervezet bejelenti" - Szlávik János főorvos szerint egy ilyen kutatási eredményt nem a WHO, hanem független szakértők szoktak elbírálni. Továbbá az sem mindegy, hogy kinek, mikor, milyen dózisban adják a hatóanyagot.


"Úgy gondolom, akkor járunk el helyesen, ha megvárjuk a klinikai vizsgálatok végét és akkor lehet kijelenteni, hogy hatékony vagy nem hatékony, ráadásul mi eddig is hangsúlyoztuk, hogy ez nem csodaszer"

- mondta Szlávik.

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen alkalmazzák a Richter által kifejlesztett remdesivirt. A klinikai vizsgálat a négy orvosegyetem centrumában, két országos intézetben és a Szent János kórházban indult el.

"A nemzetközi vizsgálatok adatai még tovább erősítették azt a tényt, hogy a remdesivir valóban hatásos lehet a covid betegség kezelésére" - mondja Várkonyi István. A Debereceni Egyetemi kórház intézetvezető főorvosa elmondta: a vizsgálat keretein belül 2000 beteg bevonására kerülhet sor. Egyelőre még nem tapasztaltak mellékhatást és mivel a betegek még kezelési fázisban vannak, azt is korai megmondani, hogy a javulás a hatóanyaghoz kötehető-e vagy az egyéb kiegészítő kezelésekhez.

"A hatásosság néhány paraméterét, nevezetesen az oxigénigény csökkenését, a minél rövidebb kórházi ápolási időt, illetve a gépi lélegezetésre nem kerülő betegek arányát tudjuk bemutatni és igazolni" - magyarázta Várkonyi.

A kutatások fő koordinátora a HECRIN, melynek vezetője, Kovács L. Gábor úgy véli, a WHO az első számításokat mindenféle kontroll nélkül tette közzé.

"Azt tudni kell, hogy ebben a vizsgálatsorozatban nagyon sok ország és az Európai Unió is visszautasította, hogy részt vegyen, mert olyan mértékben fellazult a szakmaisága, ezért indított az unió egy másik ilyen nagy vizsgálati sorozatot" - mondta.

Az eredetileg ebola ellen kifejlesztett készítmény hazai gyártását az állam fizette. A professzor hozzátette, a vizsgálatot 10 hónapra tervezik és Magyarországon jelenleg 25 és 30 között van azon súlyos betegek száma, akik megkapták az infúziós kezelést.

A WHO szerint nem hatásos a Remdesivir

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink