Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-16 20:15:00

Novák Katalin a GYOD-ról: nem lesz életkori határ a lakásfelújítási támogatást igénylő szülőknél

A családokért felelős tárca nélküli miniszter péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorában mondta el, hogy fog kinézni a otthonteremtési program, mit gondol a könyvdarálásról, illetve hogy nem lesz gyerekéletkori határ az olyan, lakásfelújítási támogatást igénylő szülőknél, akik tartósan beteg gyermekük után otthongondozási díjat kapnak.

Otthonfelújítási programot indít a kormány

 

Otthonteremtési program

A tárca nélküli miniszter először is leszögezte, hogy nem uniós forrásból teremtik meg felújítási támogatás kereteit. Azoknak a gyerekeseknek nyújtanak segítséget, akik nem akarnak költözni - hiszen a CSOK lakásvásárlásra vonatkozik. Az a cél, hogy jobb életkörülmények között éljenek a családok. Az pedig, hogy az Európai Bizottság ezzel egy időben egy felújítási stratégiát hirdetett meg, véletlen.

Amióta bejelentették, hogy a lakásfelújítások összegének felét - maximum hárommillió forintig - visszatérítik, rengeteg kérdés érkezik hozzájuk, mindenki tudni szeretné, hogy néz majd ki a szabályozás. Ennek részleteit ki fogják adni, de az biztos, hogy január elsejétől lehet igényelni, és miután elvégezték egy adott ingatlan munkálatait, be lehet nyújtani a számlákat az Államkincstárhoz.

Novák hangsúlyozta, hogy rövid időn belül visszakaphatják a gyerekes családok a pénzt: egy hatmilliós felújításnál, hárommilliót. Mind a munka, mind az anyagköltséget el lehet számolni. 

Az új ingatlanok értékesítésének áfájáról Novák elmondta, hogy korábban a 27 százalékról vitték le öt százalékra az áfát. A plusz elem, hogyha a családok CSOK-kal vásárolnak új ingatlant, ezt az öt százaléknyi áfát is visszaigényelhetik. 

"Ezért garancia, hogy ezt az öt százalékot a család kapja meg, hiszen ők fogják ezt visszaigényelni." 

Erősíti a lakásvásárlók tárgyalási pozícióját. 

Könyvdarálás

A Meseország mindenkié című könyvről - amiben két királyfi talál egymásra - szintén szó esett, amit még Dúró Dóra semmisített meg. Erről Novák Katalin annyit mondott, hogy nem olvasta, de az akcióval nem ért egyet.

“Általában a könyvpusztítással, mint jelenséggel nehezen tudok azonsolulni.”

Azt szintén elmondta, hogy a szülőkre bízná, milyen könyvet adnak a gyerekeik kezébe, hadd döntsék el ők, milyen szellemiségben nevelik őket, abban viszont van felelősségük, hogy az állami intézményekben mely könyvek vannak az óvodák polcain.

Tizennégy családszervezet fordult hozzá, hogy garantálják a gyerekeik biztonságát az állami intézményekben.

Otthonápolás

Novák Katalin azt feladatnak nevezte, hogy a lehető legjobban igyekezzenek megbecsülni azokat, akik ápolási díjban, vagy a tartósan beteg gyermekük után gyermekek otthonápolási díjában, GYOD-ban részesülnek.

A miniszter visszatérve az általa meghirdetett otthonfelujítási programra az Egyenes Beszédben bejelentette: igyekszik, hogy a kormány úgy alakítsa ki a szabályozást, hogy ne legyen gyerekéletkori határ az olyan lakásfelújítási támogatást igénylő szülőknél, akik olyan gyereket nevelnek, aki után GYOD jár.

“Lesz egy életkori határ, de ha egy beteg gyerekről gondoskodó szülőről van szó, aki felnőttként is vele él, akkor legyen ez elég ahhoz, hogy megkaphassa a szülő a lakásfelújítási támogatást” - mondta a miniszter.

Mint Novák Katalin szerdán bejelentette, a lakásfelújítási támogatás - a ráfordított összeg felét vállalja át az állam, maximum 3 milió forint erejéig - már egy gyereket nevelő családnak is jár majd 2021. január elsejétől.

Most az Egyenes beszédben a miniszter azt mondta: fontos, hogy az ilyen gyereket nevelő szülőkre egy ilyen, lakásfelújítási döntésbél is figyeljen oda a kormány.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink