Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-16 05:20:00

Tisztulást hozhat az ágazatban a lakásfelújítási program

Tisztulhat a lakásfelújítási piac az otthonfelújítási program hatására – mondta híradónknak a legnagyobb szakmai szervezet vezetője. Komoly gondot jelent azonban az építőipari szektorban a szakemberhiány, sokszor hónapokat kell várni a szakemberekre. Egy pénzügyi szakértő pedig arra hívta fel a figyelmet: a családoknak valószínűleg előre meg kell finanszírozniuk a felújítást, amelyet az állam utólag térít meg.

Akár 3 millió forintot is visszaigényelhetnek az államtól azok, akik jövő évtől kezdenek lakásfelújításba. Az otthonfelújítási kedvezményre a legalább 1 gyermeket nevelő családok jogosultak, és a teljes felújítási összeg felét fizeti az állam, maximum 3 millió forintig.

Az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke híradónknak azt mondta: remélik, hogy a támogatás hatására tisztulni fog a piac és javulnak a versenyfeltételek. Koji László szerint ugyanis a lakosság részére végzett felújítási piac a legzavarosabb. „Nincsen írásos szerződés, zsebbe fizetnek” – fogalmazott az elnök. A szövetség abban reménykedik, ez változik majd meg az elkövetkezendőkben, mivel a max. 3 millió forintot írásos szerződés, konkrét műszaki tartalom, és számlán keresztüli pénzmozgás fejében lehet majd visszaigényelni.

Koji László azt is hozzátette: a szektorban továbbra is komoly gondot jelent a szakemberhiány. A rendelési állomány ugyan 25 százalékkal csökkent tavaly óta, de a fővárosban és környékén továbbra is nehéz szakembert találni.

A Mapei Kft. augusztusban készített felmérése szerint átlagosan 119 napot kell várni egy-egy mesteremberre a megkereséstől kezdve a munka megkezdéséig. A leghamarabb a kőművesek vállalják a munkát, átlagosan 88 nappal később, míg a legtöbbet a villanyszerelőkre kell várni, sokszor akár 4 hónapot is.

A családoknak ugyanakkor a felújítás teljes összegét meg kell finanszírozni – hívta fel rá a figyelmet a money.hu szakértője. 

Németh-Simkó Judit híradónknak azt mondta: akiknek nincs ennyi pénzük, de hitelképesek, azoknak megoldást jelenthet a személyi kölcsön. „Egy 1-3 millió forintos személyi kölcsönt nézve, aminek a futamideje 1-5 év, akkor ez a családok kb. 20-90 ezer forintos összeget jelent havi kiadásként, attól függően, hogy milyen összeget igényelnek, és mennyi idő alatt fogják ezt visszafizetni” – magyarázta a szakértő.

A kormány éppen akkor hirdetett lakásfelújítási programot, amikor az Európai Bizottság is ugyanilyet jelentett be. Erre a Demokratikus Koalíció hívta fel a figyelmet. Oláh Lajos, a párt képviselője Novák Katalinhoz fordult, hogy tisztázza: uniós, vagy hazai pénzből segítik-e a magyar családokat.

Tisztulást hozhat az ágazatban a lakásfelújítási program

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink