Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-15 06:04:00

Tabuk nélkül: hosszú hónapok után ma tárgyal Karácsony, Gulyás és Fürjes

Hosszú hónapos szünet után ül ma tárgyalóasztalhoz Karácsony Gergely főpolgármester, Gulyás Gergely miniszter és Fürjes Balázs államtitkár a Városházán a közfejlesztési tanácsban. A napirendi lista hosszú: a főváros büdzséjéből elvonandó szolidaritási járulék, a főpolgármester által tervezett “ujranyitási” adó, a Liget, a Biodóm és a nagykörúti kerékpársáv ügye is asztalra kerül.

Tabuk nélkül: hosszú hónapok után ma tárgyal Karácsony, Gulyás és Fürjes

Több hónapos szünet után ma 13 órakor újra összeül a Városházán a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) “Budapest érdeke a párbeszéd. A vitákat le kell folytatni, nem félni kell tőlük” - írta ki Fürjes Balázs Twitteren még szeptember 21-én, miután Karácsony Gergely főpolgármester elfogadta a kormány javaslatát, hogy október 15-én üljenek újra tárgyalóasztalhoz. A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára akkor azt posztolta: “témánk a közlekedés, a nagykörúti káosz fölszámolása. Nyitottak vagyunk a Városháza javaslataira is, tabu nincs”.

A fővárosi delegációt Karácsony Gergely főpolgármester, a kormányét pedig Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vezeti, de természetesen ott lesz Fürjes Balázs Budapestért felelős államtitkár is.

Azt a Népszava június 5-én írta meg, hogy Karácsony Gergely azért halasztotta el a soros FKT-ülést, mert bizonytalan volt, hogy a parlament milyen kondíciókkal fogadja el a 2021-es költségvetést. Akkor a főpolgármester azt írta, hogy a következő tanácskozásra a kormány szándékainak tisztázása, a költségvetésről szóló egyeztetések után kerülhet majd sor. “Először történik olyan, hogy Budapest nettó befizetőjévé válna az államnak” - jelentette ki akkor Karácsony Gergely és más ellenzéki polgármesterrel tiltakoztak az önkormányzatok “kivéreztetése” ellen.

Az FKT a főváros és a kormány közös döntéshozó és egyeztető fóruma, amely 2018-ban jött létre Tarlós István előző főpolgármester kezdeményezésére.

A tanács a legjelentősebb fővárosi fejlesztéseket tárgyalja, és 5-5 fővel vesz részt benne a két oldal, mindkét félnek egyetlen szavazata van és csak akkor születik döntés, ha egyhangúan határoznak. Amennyiben egy kérdés napirendre tűzését akár a főváros, akár a kormány kéri, a Tanács köteles megtárgyalni azt. Karácsony Gergely főpolgármesterré válása óta háromszor is tartottak FKT-t, és olyan jelentős kérdésekben sikerült egyezségre jutni, mint a Galvani-híd és a csatlakozó külső körúti úthálózat megépítése, az északi és déli HÉV-vonalak korszerűsítése és bővítése, vagy éppen a budapesti háziorvosi rendelők felújításának, kerületi orvosi eszközbeszerzéseknek a kormány általi 50 milliárd forintos támogatása.

A FKT ülés napirendjét a városvezetéssel közösen alakították ki, a kormányoldal biztosan akceptálta Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezését, aki tárgyalni akar az önkormányzati finanszírozásról, a 135 gazdag magyar önkormányzat által a kisebbek és szegényebbek javára fizetett szolidaritási hozzájárulás kizárólag Budapestet megillető kedvezményeinek kivezetéséről. Idén ez 12 milliárd, jövőre pedig 16 milliárd forintos mínuszt jelent a fővárosi büdzsének. “Ez adóemelés, a kormány olyan időszakban emeli duplájára, mikor a főváros bevételei 20-25 százalékkal esnek vissza, a turizmusból, kultúrából élő cégeink is padlót fogtak. Aki ebben a kormányzati lépésben nem lát politikai szándékot, az még nálam is jóhiszeműbb. Ez ebben a formában súlyos hadüzenet a budapestiek felé, a közszolgáltatásokban nem vagyunk hajlandóak a minőség rovására spórolni“ - mondta a szolidaritási adókedvezmény elvonásáról a hvg.hu-nak adott interjúban.


De szintén napirenden szerepel a Karácsony Gergely által felvetett “újranyitási adó” is, mely 0,5 százalékos lenne, és azokra a cégekre vetnék ki, melyek esetén az iparűzési adóslap mértéke legalább 5 milliárd forint. Korábban a kormányinfón az ATV megkérdezte erről a Miniszterelnökséget vezető minisztert, és Gulyás Gergely válasza nemleges volt.

Ennek kapcsán Karácsony Gergely azt posztolta a Facebook oldalán: “A minap felvetettük, hogy azok a nagy cégek, amelyeket nem érintett kedvezőtlenül a válság, egy átmeneti, kis mértékű adóval segítsenek azoknak, akik viszont majd bele gebednek. Például a Fővárosi Önkormányzatnak, amelynek egyszerre kell elviselnie az iparűzési adóbevétel több, mint 20 százalékos visszaesését és a kormány különadóját. Gulyás Miniszter Úr erre tegnap azt mondta, hogy a kormány nem támogat semmilyen adóemelést. Ez szuper hír! Mert ebből az következik, hogy a kormány visszavonja azt a döntését, amellyel a többszörösére emelte a Fővárosi Önkormányzatra kivetett adót. Az október 15-i Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa ülésen miniszter úrnak lesz módja érvényt szerezni a saját szavainak, támogatva azt az indítványt, amelyet egyébként a fővárosi Fidesz-KDNP frakció javaslatára, egyhangú szavazással hozott a Fővárosi Közgyűlés: vonják vissza a Budapest-adót!” - írta Karácsony Gergely.

A hvg.hu interjúban pedig az “újranyitási” adóról némi iróniával szintén azt mondta: bizonyos szempontból jó hír, hogy a kormány nem támogat adóemelést, mert nekünk az alapvető javaslatunk az volt, hogy a fővárosra kivetett szolidaritási adót vonják vissza. A főváros gondjaira ez lenne a megoldás, az újraindítási adó csak reakció a kormányzati sarcpolitikára. Ha nincs sarc, nem kell bevezetni.

Előtte a főpolgármester tudatta, hogy a főváros gyakorlatilag “az életéért küzd”, a büdzséjében egy 69 milliárdos luk van. Arra pedig, hogy az ÁSZ szerint a főváros 135 milliárdot tart állampapírban, az volt a válasza: “amikor ezt elkezdték lobogtatni, megnéztük, hogy az állam számláján ennek a százszorosa van. Ezzel az ostobasággal tényleg lenézik az embereket, azokat, akik pontosan tudják, hogy a fizetésnapon a számlán lévő pénz nem szabad felhasználású, hisz abból még ki kell fizetni a kötelezettségeket. Így van a főváros is”.

Szintén szó lesz a tárgyaláson a nagykörúti kerékpársávokról. De a megbeszélésen a kormány érdemben szeretne tárgyalni a Ligetről is, a Spirit FM-en Fürjes Balázs azt mondta: Baán Lászlóval, a Liget Projekt vezetőjével arra készülnek, hogy érdemben kompromisszumos megoldást keressenek a kérdésre.

Fürjes Balázs azt is elmondta, hogy a mai tárgyaláson nem lesz szó a Galvani-hídról, a Biodómról viszont igen. Ehhez, mint kiderült nem 20, hanem csak 5 milliárd kellene a fővárosnak. Ezzel kapcsolatban az államtitkár azt mondta, azzal, hogy a beruházásra egyszer a kormány már adott 43 milliárd forintot úgy, hogy azt az Állatkert teljesen önállóan használta föl, a kormány megtette a magáét. Ha elszaladtak a költségek, a főváros tegye hozzá a magáét – jegyezte meg. Karácsony Gergely pedig azt mondta a hvg.hu interjúban, hogy “a hiányzó 5 milliárdnak 2022–23 környékén kell rendelkezésre állnia, remélem, hogy meggyőzzük majd az akkori kormányt, hogy a forrást biztosítsa”.

Napirendre kerülhet a 3-as metrófejlesztés ügye is a mai tanácskozáson.

Ajánlom

További belföldi híreink