Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-15 21:36:00

SZFE-kancellár: nem a lázadással van a gond, hanem annak a formájával

Szarka Gábor szerint arra, ami most a Színház- és Filmművészeti Egyetemen zajlik, már nem lehet azt mondani, hogy fiatalos lázadás.

Szarka Gábor az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, az ő területe alapvetően az igazgatás, a katonaságnál is szolgálata nagy részét igazgatási és felsőoktatási területen töltötte. Szerinte önmagában azzal nincs gond, ha egy fiatal ember lázad, inkább a formával lehet gond, ahogyan a lázadását kifejezi.

A kancellár szerint patthelyzet alakult ki a Színművészetin, és "eljutottunk addig a szintig, amikor kell pár nap higgadtság". Úgy látja ugyanakkor, hogy a tiltakozók nem engednek utat a párbeszédre. Szarka úgy fogalmazott: van egy színvonalas egyetem, amelyet felszámolnak ezzel a helyzettel. Az egyetem színvonalas, de a megújulásra szükség van, ehhez pedig párbeszédre van szükség - tette hozzá. Szerint el kellene kezdeni tovább lépni, nem csak a múlttal foglalkozni, hogy "kit szeretek és kit nem".

Szarka az internet lekapcsolásával kapcsolatban azt mondta: nem érzi úgy, hogy ez fenyegetés lenne. Szerinte ugyanakkor ő legutóbbi látogatása során - amikor próbált bejutni az egyetem épületébe - egy "maszkos, arctalan tömeggel" állt szemben. "Ki fenyeget kit?" - kérdezi.

Úgy fogalmazott: nagyon várja már, hogy valaki a tiltakozók közül írjon neki egy e-mailt, hogy végre beszélgetésre kerüljön sor. "Nem vagyok emberevő", teszi hozzá, szerinte ráadásul a "katonásdival való hivatkozás" sem áll meg, mert akik ismerik, tudják róla, hogy szeret beszélgetni.

Korábbi kijelentésével kapcsolatban, miszerint az internet lekapcsolásánál messzebbre is hajlandó elmenni, azt mondta: természetesen nem fogja például a fűtést kikapcsoltatni az épületben, de az internet lekapcsolása és a különböző helyszínek lezárása ugyanakkor szerinte nem veszélyes. 

Arra a kérdésre, hogy valóban kérte-e a sztrájkolók adatait, Szarka azt válaszolta: a sztrájkoló embereknek a sztrájk idejére nem jár fizetés, ezért be kell jelenteniük a munkáltatónak, hogy sztrájkolnak. És mivel ő a munkáltató, ezt neki tudnia kell, tehát mindez törvényes.

Szarka azt mondta, nem vonja vissza a kép- és hangrögzítő eszközök használatára vonatkozó tiltását. Szerinte ugyanis előfordult, hogy a tiltakozók bementek az irodákba, és a pénzügyes kollégák "arcába nyomták a kamerát", hogy nyilatkozzanak, "ezt vagy azt tették vagy nem tették". Hozzáteszi: őt is lefilmezték, amikor először próbált bejutni az épületbe, majd "egy fórumon kicsemegézték" a felvételt.

Szarka hangsúlyozta: párbeszédre törekszik a tiltakozókkal.

Kikapcsolta az internetet az SZFE épületeiben az új kancellár

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink