Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-15 21:16:00

Németh Gábor az SZFE-tanköztársaságról: Nem hagyhatom, hogy két embert bűnbakká tegyenek valamiét, ami az én ötletem volt

Nincs internet, lakattal zárták le az Ódry Színpadot, és több osztálytermet is zárva találtak a hallgatók a Színház-és Filmművészeti Egyetemen. A diákok szerették volna elkérni a kulcsot, de a portán nem adták nekik oda, noha órájuk is lett volna a termekben. Németh Gábor tegnap kijelentette ő a tanköztársaság kitalálója, úgy érezte nem hallgathat egy olyan helyzetben, amikor a volt rektort, és a HÖK elnökét szerinte bűnbaknak nevezték ki.

Nincs internet a Színművészeti Egyetemen. „Nem nagyon tudom ezt értelmezni, mert itt – hiába tűnik ez másként odakintről – oktatás folyik” – reagált a fejleményekre híradónknak Németh Gábor, oktató, akinek magának is két órája volt egymás után, amihez ugyancsak szüksége lett volna az internetre.

A híradónk által megkérdezett hallgató, és az oktató is azt mondta: nyilván meg tudják oldani a helyzetet, mert van mobilnetük, de az is előfordulhat, hogy valakinek nincs, vagy nem korlátlan. Ráadásul az épületben működik egy kollégium is, a kollégisták pedig külön fizetnek azért, hogy legyen WIFI.

Közben az egyetemen működő Órdy Színpadot lezárták, sőt még lakat is került rá, több olyan osztályteremhez hasonlóan, ahol lennének órák. Az egyik hallgató, László Panna híradónknak azt mondta a portás sem adta oda a kulcsot a diákoknak.

Az új vezetés kedd óta befejezettnek tekintette a tanköztársaságot, amelynek képviselőjének Upor Lászlót, és Csernai Mihályt tartják. Szerdán erre reagálva Németh Gábor a volt rektori tanácsadó azt üzente az új kancellárnak, ha bűnbakot akar, akkor személyében megtalálta, mert ő volt a tanköztársaság ötletgazdája.

„Egyszerűen nem hagyhatom, hogy két embert kvázi bűnbakká tegyenek valamiét, amiért egyrészt egy közösség áll jót, másrészt konkrétan az én ötletem volt”

 – fogalmazott híradónknak Németh Gábor. Hozzátette: nem foglalkozik azzal, éri-e bármilyen retorzió az ötletéért. Úgy érzi, az volt a dolga, hogy ezt meglépje.

Az egyetemfoglalás 45. napja tart, a felek álláspontja pedig úgy tűnik még mindig nem közeledett egymáshoz. Januárban viszont az új vezetés a lemondottak helyére szenátus választ. Híradónk megérdeklődte, hogy mi lesz a testület jelentősége, és feladata. Válaszukban leszögezték, a szenátus jogköreit nem vették el, hanem a törvények betartása mellett, az új helyzethez módosítva lettek. Szerintük az, hogy szenátus nem működik, kizárólag azon volt szenátorok felelőssége, akik mandátumukról lemondva helyüket hátra hagyták.

Nincs internet, és bezártak néhány osztálytermet is a Színművészetin

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink