Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-16 06:10:00

Lázár János: Politikai húsevő vagyok

Történelmi életrajzi könyvet dobott piacra Lázár János, a Miniszterelnökség korábbi minisztere és Csepreghy Nándor egykori államtitkár Winston Churchill pénzügyeiről. Többek között erről és jövőbeli terveiről is beszélt Lázár János, valamint arra is reagált, hogy Márki-Zay Péter szerint a Fideszben van a legtöbb homoszexuális.

Lázár János a Harcosok Klubja vendégeként elmondta, hogy részben saját szórakozásukra, részben pedig sokak tanulságára adták ki a könyvet. A volt miniszter szerint nagyon érdekes megnézni egy-egy politikus esetében a pénzhez, a gazdasághoz való viszonyát, valamint az ehhez fűződő kapcsolatrendszerét.

A volt miniszter arról is beszélt a SpiritFM-en futó műsorban: azért is gondolták, hogy ez hasznos lehet Magyarországon, mert itthon a politika és a gazdaság kapcsolatát vagy leegyszerűsítve, vagy prűd módon kezelik.

A brit miniszterelnök szenvedélyes szerencsejátékos volt, emellett tőzsdézett is - Lázár János szerint valószínűleg "ezzel nyomta fel az adrenalinszintjét". Kétségtelenül valami lehetett a személyiségében, ami az aránytalan kockázatvállalással függött össze - mondta a volt miniszter. A 20-as években például tőzsdézett, majd 29-ben elvesztette a miniszteri székét, ugyanekkor a vagyonának 80-90 százalékát, ezzel szinte egyszerre New Yorkban még egy autó is elütötte. A könyv leírása szerint barátai azzal vigasztalták, hogy vettek neki egy autót (a barátai névsorában az akkori pénzügyi-gazdasági elit nagy része szerepel).

Szóba került az is, hogy Churchill a jövedelmei után minél kevesebb adót akart fizetni, és erre folyamatosan és tudatosan törekedett. A 20-as években, mikor ő volt a pénzügyminiszter, az volt a célja, hogy elkerülje a nagy adófizetést, ezért rendszeresen konzultált és írásban hivatalos állásfoglalást kért a brit adóhatóságtól annak kapcsán, hogy neki mennyit kell adóznia. Lázár János ehhez hozzátette, hogy a két világháború között brutálisan magas lett a személyi jövedelemadó Nagy-Britanniában abban a jövedelemsávban, ahol Churchill is volt - ez elérte a 97 százalékot.

Annak kapcsán, hogy a hatalmas tartozásai, pénzügyi helyzete és baráti kapcsolatai nem befolyásolták-e Churchillt a politikai döntéseiben, Lázár megjegyezte, hogy soha senki nem talált egyetlen olyan döntést sem, ami pénz vagy barátai befolyása által lett volna motiválva, Churchill mindig elvhű volt.

Parkolópálya?

Arra a kérdésre, hogy Churchill politikai életútjával párhuzamosan korábbi miniszterként mostani tevékenységét parkolópályának érzi-e, Lázár János úgy válaszolt, hogy “kis feladatokkal és nagy alázattal foglalkozom, ez engem nagyon szórakoztat és inspirál”.

“Nyilván az ember életében vannak különböző szakaszok, 8 évet dolgoztam frakcióvezetőként, államtitkárként és miniszterként, 6 évig ott ültem minden kormányülésen. Azt gondolom, hogy nekem is elég volt, és belőlem is elegük volt néhányaknak”

- mondta Lázár.

Arra a kérdésre, hogy ki közölte kivel, hogy "elég volt", úgy reagált: ez kölcsönös volt. Aztán leszögezte, hogy a valóságban úgy működik a dolog, ha a miniszterelnök felkér valakit kormánytagnak, az 4 évre szól, utána lejár a mandátuma.

Lázár szerint egy magas állami vezetői pozícióból vissza kell menni és kis dolgokkal kell foglalkozni, mert ez a világ megértéséhez és a problémák megoldásához jóval közelebb visz. “Aki nem érti a hétköznapi életet és elszakad a valóságtól, az képtelen lesz nagypolitikai célok megvalósítására” - szögezte le a volt miniszter.

Hódmezővásárhely és Szeged

Számára rendkívül izgalmas feladat például, hogy Hódmezővásárhelyet és Szegedet hogyan lehet “összeálmodni”, ezeket nem éli meg kis feladatként. “Félreértés ne essék, én is politikai húsevő vagyok és vannak még elképzeléseim és terveim, valamint van mondanivalóm is az ország jövőjével kapcsolatban” - kommentálta jelenlegi helyzetét Lázár János.

Mind Szegeden, mind Hódmezővásárhelyen ellenzéki vezetés van, ennek kapcsán megjegyezte, hogy a két település “összeálmodáshoz” ennek semmi köze nincs. 15 éve erőlteti a két város közötti villamost, mert azt gondolja, hogy két, egymástól 20 kilométerre lévő településtulajdonképpen lehetne egy 250 ezres nagyváros, aminek az együttműködése mindenkinek jó lesz.

Botka Lászlóval az elmúlt 18 évben elmondása alapján korrekt munkakapcsolata volt: “semmi extra, de rosszat sem mondhatok”. Vásárhely szerinte bonyolultabb hely ilyen értelemben, de, ahogy fogalmazott: “majd az is alakul”.

A tavaly októberi önkormányzati választás eredményéből és Márki-Zay Péter ismételt győzelméből Lázár János két tanulságot vont le. Az első személyes jellegű, ugyanis szerinte két vereség személyiségformáló hatással van az emberre, mert kénytelen szembesülni a valósággal. A volt miniszter elmondta: korábban azt gondolta, hogy a politika az akarátátviteli képességről szól. Ma viszont már úgy látja, hogy a jó politika “az élni és élni hagyni jegyében zajlik, és a többet ésszel mint erővel jegyében cselekszik”.

A hódmezővásárhelyi eredmény másik tanulsága pedig az, hogy a Fidesz nem volt elég jó. Egy jobb, versenyképesebb ajánlattal kell 2024-ben színre lépni - foglalta össze Lázár János.

Márki-Zay Péter megszólalása a Fideszről

Az atv.hu szúrta ki Márki-Zay Péter kijelentését, amely akkor hangzott el, mikor a polgármester - a múlt vasárnapi választás előtt - Szerencsre utazott. Akkor összeszólalkozott egy jelenlévővel, majd azt mondta: a Fidesznél több meleg egyik pártban sincs. Lázár János erre a kijelentésre úgy reagált, hogy Márki-Zay országos politikai ambíciói megosztják a várost. "Egy polgármesternek úgy kell kormányoznia a városát - akár ellenzékben van, akár nem - , hogy az sikeres legyen és fejlődjön" - vélekedett Lázár. A volt miniszter elmondta, hogy ő senkinek a "magánviszonyaiban" nem akar állást foglalni, és nem szereti annak a listázását sem, hogy erről éppen ki mit gondol.

Egyetért a miniszterelnökkel abban, hogy “egy dolog a gyermekvédelem, és egy más dolog a szexuális elköteleződés”. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktortól tanult egy fontos mondatot, amit egy frakcióülésen mondott: a Fidesz egy olyan politikai közösség, ahol a melegeket illetően egy kérdésben nem értünk egyet, de ez nem zárja ki, hogy minden más kérdésben egyetértsünk - tette hozzá Lázár.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink