Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-15 05:31:00

Virológus: ha nem történik intézkedés, a következő napokban megduplázódhat a halottak száma

Rusvai Miklós a második hullám tetőzését november végére, december elejére teszi, ha a kormány nem hoz szigorító intézkedéseket addig. Szerinte egy olyan zárlattal, ami tavasszal volt, két hét alatt leszálló ágba fordulna a járvány.

November elejére már 40 ezer aktív koronavírus fertőzött is lehet – derült ki az RTL Híradó birtokába jutott kormányzati dokumentumból.

Rusvai Miklós az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt, hogy ha nem történnek újabb intézkedések, a jelen helyzet azt vetíti előre, hogy a következő napokban, hetekben megduplázódhat a halottak, a lélegeztetőgépen lévők és a kórházban kezeltek száma.

A virológus meglátása szerint, ha csak az egészségügyi szempontokat nézzük, akkor ugyanolyan zárlatra lenne szükség, mint tavasszal volt, ezzel az intézkedéssel ugyanis a járvány két hét alatt leszállóágba fordulna. Hozzátette viszont azt is, hogy egy ország vezetésének viszont más szempontokat is figyelembe kell vennie: az egészségügyi mellett a gazdasági szempontokat, valamint a lakosság pszichológiai tűrőképességét.

 

 


Hangsúlyozta azt is, hogy a járványfáradtság jelei nálunk is megjelentek, ezért is van az, hogy egyre kevesebben hordanak maszkot.

A virológus szerint a második hullám megállítására három forgatókönyv van: elsőként a nyájimmunitás megszületését említette, második forgatókönyv lehet, hogy egészen az oltóanyagig elhúzódik a járvány, a harmadik pedig az, hogy jön egy kedvező időjárás, aminek lehet egy járványfékező hatása. Mint mondta, már a száraz hideg is segítene a járvány megfékezésében.

Rusvai Miklós a második hullám tetőzését november végére, december elejére tenné, ha nem történik szigorító intézkedés.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink