Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-15 05:17:00

Kína nemcsak a saját állampolgárait figyelheti meg, hanem az egész világot

Magyar politikusokról és családtagjaikról is gyűjtött adatokat egy, a kínai államhoz köthető cég. Az adatbázisban többek között Orbán Viktor, Rogán Antal, Tuzson Bence, Kósa Lajos és Lázár János gyermekeinek a közösségi médián elérhető adatai is szerepelnek. Az ATV Híradónak nyilatkozó szakértő szerint nemzetbiztonsági kockázata is van az adatgyűjtésnek, amely valószínűleg a kínai hírszerzéshez köthető.

Több mint kétszázmillió arcfelismerésre is képes térfigyelő kamera működik Kínában. Egy frissen kiszivárgott adatbázisból arra lehet következtetni, hogy Kína nemcsak saját állampolgárait figyeli meg, hanem az egész világot. A 2,4 millió ember személyes adatait tartalmazó anyagban hétszáz magyar is ott van: köztük aktív és már visszavonult állami cégvezetők, több diplomata, bírók, rendőrkapitányok és politikusok is.

A Szabad Európához eljuttatott listán Varga Judit igazságügyminiszter, Nagy István agrárminiszter, Soltész Miklós államtitkár, Havasi Bertalan helyettes államtitkár és Hollik István a Fidesz kommunikációs igazgatója is szerepel. Az ellenzéki politikusok közül, Hiller István, Burány Sándor és Kunhalmi Ágnes szocialista képviselők valamint Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő nevét is tartalmazza a lista.

Magyar politikusokat is megfigyelt egy kínai államhoz közel álló cég

 

"Meglepődtem, már nem is azon hogy én személy szerint szerepelek rajta, hanem hogy egyáltalán ilyen méretű adatbázis kiszivároghat, és hogy azon ennyi magyar közszereplő szerepel - nyilatkozta az ATV Híradónak Gyöngyösi Márton.

Az információk többségét bárki számára hozzáférhető közösségi média felületekről, LinkedIn- és Twitter-profilokból gyűjtötték, ennek ellenére nem szabad őket lebecsülni - vélekedik Kis-Benedek József, nemzetbiztonsági szakértő.

"Nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet."

A listán ugyanis a politikusok családtagjainak adatai is szerepelnek.

Nemcsak Orbán Viktor miniszterelnök egyik lányáról, de Rogán Antal, Tuzson Bence, Lázár János, Kósa Lajos, Trócsányi László, Kubatov Gábor és Semjén Zsolt gyermekéről is gyűjtöttek adatokat. A szakértő szerint így akár a politikusokhoz is el lehet jutni.

"Abban az esetben, ha az illető személy rendelkezik minősített információk tárolásának vagy kezelésének a lehetőségével, és ha ilyeneket figyelnek, akkor ebben az esetben feltérképezve az illető szokását, családját, anyagi helyzetét esetleg megközelíthetővé válhat" - mondta a szakértő.

Az évekkel ezelőtti amerikai hírszerzési botrányhoz, a Snowden-ügyhöz hasonlította a történteket Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakértő.

"Az adatbázis a legjobb tudomásom szerint az interneten nem elérhető, tehát egy úgynevezett szivárogtató, az adott adatgyűjtő cégnél dolgozó személy volt az, aki eljuttatta egy ezzel foglalkozó ausztrál csoportnak, akik ezután célzottan juttatják el a világ médiumainak, akik ennek megfelelően elemzik az információkat, pontosan úgy, ahogyan ez Snowden idejében történt."

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink