Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-14 15:41:00

Kiderült, miről tárgyalt a MOK Pintér Sándorral

Rendkívüli gyorsasággal fogadták el az orvosbéremelésről szóló törvényt a Parlamentben. A Magyar Orvosi Kamarának csupán pár órája volt véleményezni a törvényt, amellyel kapcsolatban számos kifogást tettek. A részletekről Pintér Sándor belügyminiszterrel tárgyalt Kincses Gyula.

Kiderült, miről tárgyalt a MOK Pintér Sándorral

A MOK elnöke az ATV Startban közölte, hogy Pintér Sándor személyében nem a belügyminiszterrel, hanem a miniszterelnök-helyettessel tárgyalnak. Pintérnek ugyanis ez is posztja, valamint egy olyan átfogó feladat az egészségügy átalakítása, amivel kormány szinten kell tárgyalni.

Semmilyen választ nem kaptak arra, hogy miért ennyire gyorsan és kevés véleményezési idővel kellett a törvényt elfogadni.

Kincses szerint ez nem csak illetlen, hanem célszerűtlen is, hiszen a rossz szájíznek egy felesleges oka, hiszen egy csomó minden megbeszélhető lett volna.

A bértábla kapcsán megjegyezte, hogy már februárban elindult egy egyeztetés az EMMI-vel, ennek során több bértábla is forgott. Kincses szerint nem arról van szó, hogy nem az a bértábla került be a törvénybe, amit a MOK kért, hanem egy olyan változat van benne, amit ők 5 évesre átalakitottak, közben a szövegben 3 éves szerepel. Kincses hangsúlyozta, hogy ez egy technikai kérdés, és nem arról van szó, hogy nem kapták meg azt a bért, amit akartak. A MOK elnöke megjegyezte, hogy több szempontból is a 3 éves bérugrás lenne az ideálisabb.

Azzal a MOK is egyetért, és a célja is, hogy egy munkahelyből is tisztességesen meg lehessen élni, viszont ha ilyen gyorsan, egyik napról a másikra csinálják, azzal nem csak az orvosok, hanem az intézmények sem járnának jól.

Kincses a tegnapi egyeztetés kapcsán elmondta, hogy arra Pintér Sándor hívta, ahol a belügyminiszter a következő lépésekről, míg a MOK a törvénnyel kapcsolatos problémákról akart tárgyalni. A MOK elnöke azt az ígéretet kapta Pintér Sándortól, hogy a kirendelés és a másodállás ügyében további vizsgálatot kezdeményez majd.

A belügyminiszter azt mondta, hogy megértette a problémát, és visszatérnek rá- foglalta össze a dolog lényegét Kincses.. A találkozó eredeti szándéka a háziorvosokról szólt volna- ennek kapcsán Kincses megjegyezte, hogy az alap iránnyal egyetértenek, hogy a praxisközösségek irányába kell elmenni, de ezt nem lehet erőszakosan csinálni. Ennek önkéntesnek kell lennie és a tisztességes jövedelmet az alapellátásban is minden orvosnak meg kell kapnia.

Orvosbéremelés: A várható jogszabálycsomaghoz kérte a kamara véleményét Pintér Sándor

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink