Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-14 20:46:00

Élő adásban vitázott az óbudai pedofilbotrányról Bús Balázs és Szabó Tímea

Bús Balázs az óbudai pedofilügyről szóló vizsgálat anyagát a mai napig nem kapta meg. Szabó Tímea szerint nem kapták meg az érintettek a megfelelő segítséget.

Belső vizsgálatot indított az óbudai polgármester, miután az egyik kerületi óvónőről kiderült, hogy a rábízott óvodásokról pornográf képeket készített. A vizsgálat után Kiss László polgármester azt állítja, az előző vezetés el akarta tussolni az ügyet. Az óvónő és élettársa ellen már vádat emelt az ügyészség, novemberben kezdődik a bírósági eljárás.

Az ügyről Bús Balázs, a kerület korábbi polgármestere és Szabó Tímea, Óbuda-Békásmegyer országgyűlési képviselője vitázott az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Bús Balázs szerint a pedofília elleni küzdelemben alapvetően egyetértenek Szabó Tímeával, a vita véleménye szerint abban alakult ki közöttük, hogy mikor és hogyan kell a nyilvánossághoz, valamint eltérő a véleményük az óbudai gyermekvédelem kérdésében. Úgy gondolja, hogy ebben a kérdésben megvan a nyilvánosság helye, ha egy nyomozást lezárnak, de amikor Bús még polgármester volt, akkor még tartott a nyomozás, nem tájékoztathatta a nyilvánosságot.

Szabó Tímea a műsorban arról beszélt, hogy az áldozatoknak kellett volna azonnal segítséget nyújtani. A volt polgármester szerinte nem hívta össze a testületi ülést, az oktatási bizottságot, csak akkor, amikor az ő jóhírnevéről volt szó. A képviselő azt is megjegyezte, hogy korábban nem történtek megelőző lépések, nem történtek olyan kötelező intézkedések, amelyek a gyógyulási folyamatot indították volna el. Arról is szólt, hogy Bús Balázs nem tájékoztatta az ügyről az új vezetést sem.

Bús szerint nem lehetett tudni pontosan, hogy melyik gyerekek és szülők érintettek az ügyben. Az óvodavezetést viszont biztosította arról, hogy mindenféle pszichológiai segítséget megadnak. Szabó Tímea felvetésére, miszerint nem tett korábban semmit, azt válaszolta: a jelenlegi városvezetés a nyomozás lezárásig semmit nem tett, csak egy politikai támadás keretein belül szólaltak meg szeptemberben.

Szabó cinikusnak nevezte, hogy Bús arra hivatkozik, nem tudta, kik voltak az áldozatok, szerinte, ha nem lehet pontosan beazonosítani az áldozatokat, akkor mindenki annak számít. Az országgyűlési képviselő elmondása szerint tájékoztatást kapott több intézményvezetőtől, hogy több mint 20 megkeresést intéztek Bús Balázshoz, de csak egyre reagált a volt polgármester.

Bús Balázs szerint kérte az óvodavezetőt, hogy folyamatosan tájékoztassa őket a fejleményekről. Szeptember végén az óvodavezető pedig megköszönte a segítséget.

Szabó Tímea arról is szólt, hogy az új városvezetés belső vizsgálata azért tartott eddig, mert a régi városvezetésben voltak érintettek, amit ki kellett vizsgálni. „Ez az ügy el lett tusolva, nem kapták meg a segítséget az érintettek” – jelentette ki.

Bús elmondása szerint azért kérték a zárt testületi ülést, mert a vizsgálati anyagot senki nem ismeri. A volt polgármester a mai napig nem kapta meg a vizsgálati anyagot. Szabó felvetésére, miszerint csökkentették az óvodapszichológusok számát a kerületben, azt mondta: 2016-ban mindenhol a törvényi átlag felett voltak a pszichológusok, ennek ellenére is bekövetkeztek ezek az események.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink