Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-13 06:52:00

Újabb kedvezmény: ennyi pénzt kaphatnak januártól azok, akik három új gyermeket vállalnak

Januártól akár 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást és hozzá 15 millió forint kedvezményes kölcsönt is kaphatnak azok, akik három új gyermeket vállalnak és például egy nettó 50 milliós új építésű ingatlanba költöznek - írja a Portfolio.

2021. január 1-jétől a mostani 27%-ról 5%-ra csökkenti a kormány az új lakások áfáját 150 négyzetméter alatti lakások és 300 négyzetméter alatti családi házak esetében, valamint a CSOK-ot igénybe vevők számára az 5%-os csökkentett lakásáfát is visszaigényelhetővé teszi – derült ki Novák Katalin miniszter nyilatkozataiból az elmúlt napokban.

Mindez azt jelenti, hogy tovább bővül az otthonteremtést elősegítő és a családosok által igénybe vehető támogatások köre - írja a Portfolio

A portál számításai szerint egy átlagnál magasabb értékű, 50 milliós lakásra és három gyermeket vállaló házaspár számára például az új építésű ingatlanra 10 millió forint vissza nem térítendő CSOK vehető fel (ez igaz egyébként falusi CSOK esetén a kistelepülési használt ingatlanokra is) – ez 2016 eleje (falusi CSOK esetében 2019 közepe) óta így van.

Bármely felvett jelzáloghitelből (akár a "CSOK-hitelből, lásd alább) 5 millió forintot enged el a kormány a harmadik gyermek után (1 milliót a második + 4 milliót a harmadik gyermek estén) – ezek az összegek 2019. július 1-je óta elérhetők. Új 7 személyes autó vásárlásához 2,5 millió forintállami támogatást lehet igénybe venni (a vételár 50%-áig) három gyermek után szintén 2019. július 1-je óta.

A legújabb elemként egy nettó 50 milliós lakás esetében ehhez 2,5 millió forintnyi áfa-visszaigénylés jön hozzá 2021. január 1-jétől.

A fiatal házaspárok 10 millió forintkamatmentes babaváró hitel felvételére jogosultak 2019 július 1-je óta, és a fennálló tartozás egészét elengedi a kormány a harmadik újonnan születendő gyermek után (mivel időközben a szülések után 3 évre felfüggesztik a törlesztést, a legjobb esetben akár 10 millió forintot is elengedhetnek).

Mindezt a vissza nem térítendő támogatást ki lehet egészíteni 3 gyermek vállalása esetén egy 15 millió forintos "CSOK-hitellel" (tavaly július 1-je óta egyébként használt ingatlan vásárlására is), amelynek a maximális kamata 3%.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Felpörgeti a lakásépítési piacot az újra 5 százalékosra csökkentett lakásáfa?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink