Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-13 15:13:00

Pusztai: a lélegeztetőgépre kerülők 60 százaléka meghal

Az infektológus veszélyesnek tartja a tömegrendezvények megtartását, azokat szerinte le kellene állítani. Pusztai Erzsébet óriási hibának tartja, hogy a mintavételt a mentőkre „testálták”.

Az elmúlt 24 órában 1025 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 39 862 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 28 krónikus beteg – írja a hivatalos kormányzati oldal. Ennél többen eddig egyetlen nap sem hunytak el a koronavírus miatt. 1519 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 160-an vannak lélegeztetőgépen.

Pusztai Erzsébet szerint lehetett számítani arra, hogy a fertőzés egyre inkább érinteni fogja az idősebb korosztályokat, és ezzel együtt megnő a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma. Az infektológus az ATV Start című műsorában kifejtette, hogy a tesztelés nem csak azért fontos, mert izolálni lehet a fertőzötteket és fékezni a fertőzést, hanem azért is, mert, ha valakinek tünetei vannak, időben tesztelik és hamar kiderül, hogy koronavírusos, akkor hamarabb meg lehet kezdeni a kezelést.


Az egészségügyi szakértő arról is szólt, hogy ma már mindenhol arra törekszenek, hogy elkerüljék azt, hogy lélegeztetőgépre kerüljön a beteg, mert mindenki tudja, hogy a lélegeztetőgép ritka esetben jelent csak megoldást. „A gépre kerülők 60 százaléka meghal” – jelentette ki. Hozzátette: ma már több olyan készítmény van, amit, ha időben elkezdenek adni a betegnek, az fékezheti az állapotromlást.


Szerinte óriási hiba, hogy a mintavételt a mentőkre testálták, úgy véli, mintavételi pontokat kéne felállítani, ahol csak a mintákat veszik le és az adatokat. Úgy látja, nagyon komoly gazdasági következményei lehetnek annak, hogy az iskolás gyerekeket nem tesztelik, és annak is, hogy a legkisebb nátha esetén is otthon tartják 10 napra az iskolásokat.

Pusztai a korlátozásokkal kapcsolatban azt mondta: veszélyesnek tartja a tömegrendezvényeket, azokat szerinte le kellene állítani.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy óvatosnak kell lenni az interneten árult tesztekkel.

Koronavírus: Kezelhetetlenül nagy járványhullám várhat Magyarországra?

atv.hu 

Ajánlom

További belföldi híreink