Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-13 13:43:00

Az SZFE új vezetése nyilatkoztatni fogja a hallgatókat és dolgozókat, hogy hajlandóak-e a jövőben együttműködni velük

A Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése „befejezettnek tekinti” az SZFE blokádja kezdetén létrehozott, a fenntartó kuratóriumot és az általa kinevezett rektorhelyetteseket illegitimnek tartó hallgatói „tanköztársaságot”, és a napokban nyilatkoztatni fogja az egyetem összes hallgatóját és dolgozóját, hajlandóak-e a jövőben együttműködni az új vezetéssel - közölte az SZFE két frissen kinevezett rektorhelyettese, és Szarka Gábor kancellár kedden kiadott közleményükben.

„Mint a közvélemény előtt már ismert, a Színház- és Filmművészeti Egyetem általános rektorhelyettese, Novák Emil és kancellárja, Dr. Szarka Gábor 2020. október 4-én 8 pontos válságkezelési csomagot jelentett be az SZFE körül kialakult helyzet átfogó rendezése érdekében” - kezdődik a szöveg, miszerint a hallgatók és az egyetem sztrájkbizottsága „egységesen elutasították” az egyetemvezetés párbeszédre hívó kezdeményezését és „kompromisszumos ajánlatát”, írja a 444.

„Egyeztetési kísérleteik kudarcba fulladása” miatt az egyetemvezetés új döntéseket hozott - közlik.

„Mivel az Upor László volt általános rektorhelyettes által a 2020. szeptemberi tanévnyitón bejelentett «tanköztársaság» elnevezésű oktatási modell mostanra teljes egészében szétzilálta az Egyetem belső működését és lehetetlenné tett minden párbeszédet, a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése a «tanköztársaságot» a maga részéről a mai nappal befejezettnek tekinti, attól a továbbiakban elhatárolódik, annak infrastrukturális és pénzügyi feltételeit nem biztosítja” - írja a közlemény.

Amennyiben a „tanköztársaság” a mostani bejelentés ellenére sem fejezi be tevékenységét, úgy a közlemény szerint az SZFE azt immár az Egyetem keretein kívül működő, magánkezdeményezésű szerveződésnek tekinti, képviselőjeként pedig a további tájékoztatásig az azt meghirdető Upor Lászlót és a hallgatókat képviselő Csernai Mihályt tekinti.

Az Egyetem valamennyi munkavállalóját, oktatóját és hallgatóját a következő napokban levélben keressük meg, hogy nevüket is vállalva nyilatkozzanak a kialakult helyzetről, az SZFE vezetésével való együttműködési szándékukról.

Az Egyetem létesítményei fokozatosan a „tanköztársaság” bejelentése előtti működési rendre állnak vissza, melyről az Egyetem kancellárja az üzemeltető útján gondoskodik.

"Az SZFE vezetése kiáll az egyetemi autonómia Alaptörvényben rögzített értéke mellett. Miután az SZFE Szenátusa a modellváltáskor saját elhatározásból, és minden külső kényszer nélkül mondott le, ezzel a cselekedetével önmaga sodorta veszélybe az Egyetem autonómiáját. Az egyetemi autonómia alaptörvényben rögzített elveit figyelembe véve a lehető legrövidebb időn belül orvosolni fogjuk a Szenátus autonómiát sértő lépését, és a megújulás jegyében legkésőbb 2021. január 30-ig megtartjuk a szenátusi választásokat”

- írják.

A közleménnyel párhuzamosan Szarka Gábor kancellár saját kommünikét is kiadott, amelyben az olvasható: „a fenti döntés értelmében a mai nappal minden együttműködést megtiltok az egyetemfoglalókkal és támogatóikkal. Ezzel kapcsolatban minden munkavállalótól elvárom a kellő határozottságot, de megkérem Önöket, hogy ezzel összefüggésben semmilyen fizikai kontaktusra ne kerüljön sor, ezt minden esetben kerüljék, az esetleges provokációra ne reagáljanak. Azon munkavállalók, akik a tájékoztató ellenére továbbra is együttműködnek az egyetemfoglalókkal vagy a magukat a „tanköztársaság” képviselőinek valló személyekkel a továbbiakban munkajogi felelősséggel tartoznak.”

Hozzáteszi, az egyetem épületeiben (a gyakorló helyszínek kivételével) megtiltja kép és hangrögzítő eszközök használatát, és elrendeli „az irodahelyiségek és egyéb munkavégzési és oktatási helyszínek munkaidőn, illetve oktatási tevékenységen túli zárását”. Az üzemeltetés dolgozóit arra kéri, „a létesítmények működési rendjét sértő cselekményekről készítsenek jegyzőkönyvet”.

„Bízom benne, hogy együttműködésükkel hamarosan helyreállítható az Egyetem normális oktatási és működési rendje” - zárul Szarka bejelentése.

Ismét megjelent a kancellár a Vas utcában, most sem engedték be az SZFE hallgatói

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink