Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-13 05:50:00

PSZ: A pedagógusok háromnegyede nem érzi magát biztonságban az iskolákban

Az elmúlt 24 órában itthon 1173 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, 14 beteg pedig elhunyt. A Pedagógusok Szakszervezetének legfrissebb felméréséből pedig az derült ki, hogy a pedagógusok háromnegyede nem érzi magát biztonságban az iskolákban. A szaktárca híradónknak azt válaszolta: a hatóság szakmai szempontok szerint mérlegeli, hogy kit indokolt tesztelni az iskolákban. A kontaktok azonosítása folyamatos, ez az alapja a rendkívüli szünet, vagy a digitális oktatás elrendelésének.

Maszkban érkeztek a gyerekek a tanév első napján. Az azóta eltelt másfél hónap alatt néhány iskolában rendkívüli szünetet, másutt digitális oktatást vezettek be. Jelenleg 17 iskola tart zárva,102 intézmény egy-egy osztályában tantermen kívüli oktatás zajlik.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke híradónknak azt mondta, nagyon sok panasz érkezik a kollégáktól. Elmondása szerint legtöbben az elkülönítés a kontaktuskutatás és a maszkok hiányára panaszkodnak. Mint mondta: a pedagógusok nem érzik magukat biztonságban. Hozzátette: a múlt héten 10-12 pedagógus jelezte, hogy kórházba került, mert elkapta a fertőzést. Ráadásul míg a Nemzeti Konzultáció szerint, a kitöltők 61 százaléka a szorgalmazza a távoktatást, addig a szakszervezet felmérése szerint – ismertette Totyik Tamás – a távoktatás és a hibrid oktatás támogatottsága összesen csaknem 80 százalék. Az elnök szerint ez is mutatja, hogy a pedagógusok az oktatási kormányzat kommutációjával ellentétesen vélekednek a helyzetről. A szakszervezet ezért hangsúlyozza a hibrid oktatás bevezetésének fontosságát, valamint kérik, hogy a krónikus betegségben szenvedő pedagógusokat helyezzék át a távoktatásba.

A Demokratikus Koalíció eközben az oktatási intézményekben történő ingyenes tesztelés mihamarabbi bevezetését szorgalmazza, annak érdekében, hogy később ne kelljen iskolákat vagy óvodákat bezárni a járvány miatt – fogalmazott Arató Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese.

A szaktárca híradónk kérdésére azt válaszolta: a járványügyi hatóság szakmai szempont szerint mérlegeli, hogy kit indokolt tesztelni. A kontaktok azonosítása megtörténik, ez az alapja a rendkívüli szünet vagy a digitális oktatás elrendelésének is.

A köznevelésért felelős államtitkár szerint, az iskolákban bevezetett preventív intézkedések elegendőek a védekezéshez. Ugyanakkor hozzátette: nyitottak a további intézkedések bevezetésére, de mint fogalmazott, a jelenlegi helyzetben – véleményük szerint – nincs szükség azonnali beavatkozást. Hozzátette: két hét múlva őszi szünet lesz az iskolákban, ami alkalmas lehet arra, hogy a fertőzött intézményekből eltűnjön a vírus.

A pedagógusok háromnegyede nem érzi magát biztonságban a PSZ felmérése szerint

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink