Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-12 18:45:00

Politikai elemző: ez okozta az ellenzék vereségét Szerencsen

Pulai András szerint az ellenzéknek nem sikerült elvinnie szavazni a változást akarókat. A Publicus Intézet stratégiai igazgatója úgy látja: egyik jelölt sem teljesített sem alul, sem felül.

A megkérdezettek 79 százaléka egyetértett a kormánnyal abban, hogy nem kell leállítani a gazdaságot és bezárni az oktatási intézményeket akárhogyan alakul is a járvány – derül ki a Publicus Intézet Népszava számára készített online felméréséből. A szeptember végén készült reprezentatív kutatás szerint a leglelkesebben a Fidesz-szavazók támogatják ebben a kormányt, 91 százalékuk nem akar különösebb szigorítást. A felmérésből az is kiderül, hogy a válaszadók 64 százaléka jellemzően mindent úgy tesz, mint a járvány előtt.

Pulai András szerint látható, hogy az embereken kijött a „járványfáradtság”. A Publicus Intézet stratégiai igazgatója úgy látja, hogy az emberek kicsit próbálnak ellenállni azoknak az intézkedésnek, amiket a kormány próbál elfogadtatni az országban.

Az ATV Start című műsorában az elemző arról is szólt, hogy a felmérésükből az is kiderül, hogy a megkérdezettek többsége nem fél attól, hogy elkapja a koronavírust, de ebben van egy enyhe növekedés az első hullám adataihoz képest. „Úgy látszik, hogy a választók valamilyen szinten megtanultak együtt élni ezzel a jelenséggel” – mondta.

Pulai elmondása szerint 10 százaléknyi járványtagadó van az országban. „Erősebb jelenség a járványfáradtság” – vélekedett. Hozzátette: a fiatalok, illetve az alacsonyabb iskolázottak, kistelepülésen élők körében több a járványtagadó. A legjobban a nyugdíjasok vigyáznak. A tanulók és a vállalkozók azok, akik a legkevésbé vigyáznak.

Borsodi időközi választás

Szoros csatát vívott egymással a Borsod megye 6. számú választókörzetében a közös ellenzéki támogatással induló Bíró László és a Fidesz jelöltje. Egy ideig vezetett is Bíró László, de szépen lassan csökkent előnye. A választást végül Koncz Zsófia, a Fidesz jelöltje nyerte, 51 százalékkal.

Az elemző szerint egyértelmű, hogy a Fidesz jelöltje nem kapott érdemben többet, mint az „elvárt” eredmény lenne, bár többet kapott százalékosan, mint 2018-ban az édesapja. Hozzátette azt is, hogy 5 százalékponttal kevesebb szavazatot kapott a Fidesz, mint 2019-es önkormányzati választáson, a 6-os választókerületben.
Pulai úgy gondolja, hogy egyik jelölt sem teljesített sem alul, sem felül.

„Szerintem két dolog döntött: az egyik az, hogy az ellenzéki oldalon nem sikerült megtalálni a jelölt legitimitását, nem sikerült lebontani a felülről korlátosságát, ez részben visszavezethető az előválasztás elmaradásához” – fejtette ki az elemző. Példaként hozta, hogy ahol volt előválasztás, a jelöltek felülteljesítettek. Véleménye szerint viszont a Fidesz jelöltje is felülről korlátos volt, hiszen nem sikerült átütő győzelmet aratnia.

Nagyobb problémának tartja viszont azt, hogy „az ellenzéknek nem sikerült megteremtenie a tétet és nem sikerült elvinnie a változást akaró szavazókat”.

Felmérés: Az emberek nagy része nem állítani le a gazdaságot a járvány miatt

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink