Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-12 12:05:00

Komáromi Zoltán: a háziorvosok ügye rendezetlen

Jelenleg 562 betöltetlen háziorvosi praxis van Magyarországon. Komáromi Zoltán szerint egy év alatt több mint 20 százalékkal emelkedett a betöltetlen háziorvosi praxisok száma, és önmagában a praxisközösség nem fog megoldást jelenteni.

720 ezer embernek nincsen háziorvosa ma Magyarországon - állítja Komáromi Zoltán. A háziorvos az ATV Start című műsorában azt mondta, hogy a háziorvosok finanszírozása 1991 óta ugyanazon szabályok alapján működik, egy kormányrendelet kell ahhoz, hogy a havi finanszírozáshoz hozzátegyenek 1-1 sort, amelyben a háziorvos és az ápolók, vagy asszisztensek bérét kiegészítik.

Komáromi szerint nem indokolt a törvénymódosítás, mivel a bérrendezéshez elegendő a kormányrendelet módosítása. A törvény szerinte nem is az orvosok béremeléséről szól, ráadásul kimaradtak belőle a háziorvosok, a fogorvosok, a klinikai szakpszichológusok.

A praxisközösség nem megfelelő megoldás a háziorvosi rendszer megmentésére, Salgótarján járásban például 13 üres praxis van, ott hogy tudnak praxisközösséget csinálni? Vagy Ózdon a 10 üres praxissal? - tette fel a kérdést Komáromi Zoltán.

A DK egészségpolitikusa szerint akkor lenne több háziorvos, ha 10 évvel ezelőtt nem csak beszéltek volna arról, hogy meg kellene menteni a rendszert. Amikor egy másodéves, harmadéves orvostanhallgató azt látja, hogy háziorvosként pénzért meg kell venni a praxisjogot, utána pedig alig bírja a kigazdálkodni vállalkozóként a közalkalmazotti bér töredékét, akkor nem fogja ezt a pályát választani - mondta az orvos. Éppen ezért szerinte méltó bérek, az utódkiképzésre ösztöndíjprogramok kellenek, valamint szakmailag meg kell erősíteni a háziorvosokat.

Komáromi szerint aggasztó, hogy a háziorvosok nem szerepelnek annak a tárgyalásnak a napirendjén, amelyen a MOK elnöke a keddi napon Pintér Sándor meghívására részt vesz. Szerinte elérkeztünk arra pontra, amikor a beteg is elkezdhet aggódni amiatt, hogy van-e háziorvosa, hiszen tavaly január 1-jén 450 ezer embernek, mostanra viszont 720 ezernek nincsen háziorvosa.

Itthon az orvosok és ápolók ahhoz szoktak hozzá, hogy mindent nekik kell megoldani, a rendszer nem képes rá, ez a járvány alatt is így lesz. Az, hogy a miniszterelnök állítja, hogy van elég átvezényelhető szakemberünk, egy nagyon álságos dolog - vélekedett Komáromi.

Kiskunhalason például a töredéke nincs ott azoknak az orvosoknak, ápolóknak, akik el tudják látni az ott lévő betegeket. Ide a szegedi klinikákról visznek át betegeket, Makóról meg Szegedre- magyarázta az orvos.

Nem csitul a parlament által megszavazott egészségügyi törvény körüli vita

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink