Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-11 05:10:00

Áfacsökkentés: már több mint 100 ezer aláírást gyűjtöttek össze

Luxusadó terheli az alapvető élelmiszereket az LMP szerint. A párt aláírásgyűjtésbe kezdett és már több mint 100 ezer aláírást össze is gyűjtöttek, annak érdekében, hogy a kormány minden alapvető élelmiszer áfáját csökkentse 5 százalékra a jelenlegi 27 helyett.

Szombat reggel egy 18. kerületi piacra látogatott az ATV Híradó. Paprika 598, a paradicsom mellette 998 forintba kerül, a krumplinak 200 forint kilója. megnéztük az almát is, piros meg még pirosabb, és zöld, egységesen 599 forint. 

"Semmit se adunk drágábban, mint idáig. Mi termelők vagyunk, az hogy a kereskedő, vagy a fölvásárló mennyiért tudja felvásárolni, és mennyiért tudja eladni, hogy ő is megkeresse azt-amit, az az ő dolga" - nyilatkozta Palástiné Flaisz Mariann termelő.

Azt, hogy az élelmiszer ára emelkedik, több tényező idézi elő, az időjárástól kezdve, a szállítási költségekig, de az afrikai sertéspestis, az ausztrál erdőtüzek, a tej iránti növekvő kereslet vagy akár a koronavírus járvány is.


Az LMP aláírásgyűjtő kampányba kezdett annak érdekében, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját 27%-ról 5%ra csökkentse a kormány. Az egyik standjuknál kitettek egy kosár élelmiszert, ki kellett találni, hogy ami benne van, mennyibe kerül. 

Az elmúlt egy évben a gyümölcsök ára 46 %-kal a zöldségeké több, mint 17 %-kal emelkedett árulta el híradónknak az LMP országgyűlési képviselője. 

"Sokan kénytelenek a bocsánat a kifejezésért csoffadt, fonnyadt árut megvenni olcsón, mert a jó minőségűre nincs pénzük" - fejtette ki Csárdi Antal országgyűlési képviselő.


A politikus úgy véli Magyarországon az alapvető élelmiszerek kapcsán van szükség áfa csökkentésre és nem az új építésű lakások áfáját kell visszaállítani 5 %-ra. Az aláírásgyűjtéssel pedig az a céljuk, hogy a kormányzat számára is láthatóvá tegyék, hogy a követelés mögött nem csak a párt, hanem tömegek állnak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink