Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-08 18:57:00

Újfajta módszerrel figyelhetik a szabálytalankodó autósokat a rendőrök

A levegőből egy drón segítségével csaptak le a rendőrök a szabálytalan közlekedőkre Somogy megyében. A drónnal fentről észlelték a szabálysértést, majd néhány száz méterrel odébb már meg is állították a sofőrt.

Az autós megállás nélkül áthajtott a piroson. A szabálytalanságot a drón kamerája rögzítette, a manőver az autósnak 50 ezer forintjába került.

„A drón ugyanis alkalmas arra, hogy biztonságos távolságból kiváló minőségű felvételeket készítsen, amelyek még a szabálysértési eljárás során felhasználhatók. Az akció célja az agresszív, másokat veszélyeztető, vagy hátrányba hozó autósok kiszűrése”

- mondta híradónknak Vajda Eszter, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A közlekedési jogász szerint a törvény megengedi, hogy levegőből is készítsenek videókat a rend őrei, és a szabálysértéseket büntető csekkel honorálják.

„Úgyhogy ez a felvétel egyenértékű azzal, amikor civil gépkocsival közlekednek, és rögzíti a képalkotó eszköz az elkövetett szabálysértéseket” - magyarázta Nagy László.

A gépjárművezető oktató szerint rengeteg a szabálytalan autós és emiatt sok a baleset.

„Valahogy gátat kell ennek vetni, mert ennyi halálos baleset és ennyi súlyos baleset ami megtörténik az országunkban, ez megengedhetetlen” - mondta Horváth László.

Az autósok viszont azt mondják, hogy szerintük - ahogy a traffipaxot is táblák jelzik - így a drónos felderítést is előre jeleznie kellene a hatóságnak.

„Úgy gondolom, hogy lehetne erről szólni, hogy ilyen megfigyelések is történnek, és akkor az emberek lehet hogy jobban odafigyelnek arra, hogy hogyan közlekednek az utcán meg az úton” - véli Tóth Győri Lídia.

A rendőrség szerint nem csak Somogyban, hanem az ország bármely pontján számítani lehet a jövőben a drónos ellenőrzésekre.

Drónokkal is ellenőrzik az autósokat

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink