Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-08 11:06:00

Gulyás szerint 1 milliárdot spórolhatna Karácsony azzal, ha nem lenne ennyi főpolgármester-helyettese

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert a csütörtöki kormányinfón többek között Karácsony Gergely által belengetett új adónemről, Varga Mihály és a főpolgármester esetleges közös egyeztetéséről, Áder János utódjáról valamint az SZFE-ügyről is kérdeztük.

Gulyás Gergely ismertette a tegnapi kormányülésen hozott döntéseket a járványüggyel összefüggésben. A miniszter közölte, hogy az elhunytak száma szolgál a legjobb összehasonlítási alapként, Közép-Európa pedig ebben jobban teljesít, mint a nyugat. Itthon 1 millió főre 90 elhunyt esik, ami a térség átlagának megfelel. Ettől függetlenül ahhoz, hogy az adatok ne romoljanak a második hullám során, a kormány által hozott szabályokat be kell tartani- hangsúlyozta a miniszter.

Folytatódik az ápolói béremelés: november elsejével 20 százalékkal nő a bérük, 2022-ben pedig újabb 30 százalékkal- jelentette ki Gulyás.

A miniszter örül annak, hogy a Magyar Orvosi Kamarával sikerült megegyezni az orvosi béremelést illetően, valamint annak is, hogy az Országgyűlés a törvényt az ellenzéki pártok a kormánnyal együtt, konszenzusos módon fogadták el.

A hálapénz kivezetése és az orvosi béremelés a miniszter szerint alkalmas az orvosi elvándorlás megfékezésére, valamint akár külföldről haza is térhetnek. 2021 január elsejétől az orvosi bértábla szerint 125 százalékos emelésre kerül sor, bár nehéz konkrét számokat mondani- jegyezte meg Gulyás.

A legmagasabb orvosi bér 2 millió 8 ezer forint felett lesz - szögezte le a miniszter. Szerinte néhány kisebb vitás kérdés felmerült, de ezeket lehet később rendeletben szabályozni, erre van a kormánynak felhatalmazása. Világos szabályokat és korlátokat fognak elfogadni a MOK támogatásával, a kormány részéről erre továbbra is nyitottság van.

Gulyás ismét elmondta, hogy a háziorvosok bérét is rendezni fogják (erről korábban itt írtunk). A kerettörvény 18 területen ad felhatalmazást a kormánynak.

Ma 36 darab kijelölt járványkórház van, az átvezénylés jelenleg kevesek számára - Gulyás szerint az 1 százalékot sem éri el- jelent problémát. A mindennapokban a kórházak működtethetőek az átvezénylés nélkül.

Való igaz, hogy az új törvény lehetőséget ad arra, hogy a munkáltató korlátozza a magánpraxist. Gulyás ennek kapcsán megjegyezte, hogy nem kívánják tiltani a magánpraxist, de azt meg akarják tiltani, hogy valaki 3 helyen rendeljen 8 órás munkaviszony mellett. A magánpraxis vitelének részleteit kormányrendeletben fogják szabályozni.

A kormány számára kiemelten fontos a vállalkozások támogatása. A KSH adatai szerint több, mint 4,5 millióan dolgoznak- Gulyás elmondta, hogy a kormány szerint ez a járványügyi védekezés legnagyobb sikere.

Gulyás közölte, hogy további családvédelmi intézkedésekről a jövőhéten fognak dönteni. Valamint egyszerűsíteni fogják az építési szabályozást. Jövőhéten fogja a kormány benyújtani a hitel moratórium meghosszabbítását.

A miniszter ismertette a nemzeti konzultáció részletes eredményét, amelyben nyitott kérdés volt, hogy a védekezési eszközök közül mit támogatnak az emberek: 89 százalék a maszkviselést támogatja, 78 százalék a rendezvények korlátozását, 61 százalék pedig a kijárási korlátozást és az iskolák bezárását támogatta.

Békeidőben is vezényelhetőek lesznek az orvosok?

A MOK azt írta közleményében, hogy nem lesznek katonák, Orbán Viktor pedig tegnap a HírTV-ben azt mondta, hogy az orvosoknak békeidőben nem kell úgy viselkedni, mint a katonáknak. Az ATV azon kérdésére, hogy az orvosok és ápolók békeidőben is vezényelhetőek lesznek-e, Gulyás azt válaszolta, hogy a törvény ad egy felhatalmazást a kormánynak rendeletben a részletek rendezésére, ezt viszont a MOK-kal egyeztetve kívánják meghozni, ezt jelezték a kamara felé is. Azzal egyetért, hogy egészségügyi veszélyhelyzetben, járványügyi készültség idején a vezénylés indokolt és elkerülhetetlen, békeidőben csak kivételes esetben képzelhető el. Példaként felhozta, ha valahol történik egy vonatbaleset, akkor nyilvánvaló, hogy az orvosok maguktól is mennek oda segíteni. Senki nem gondolkodik abban, hogy debreceni orvosokat Szombathelyre rendeljünk át- jelentette ki Gulyás.
Ha nincs egészségügyi vészhelyzet, akkor úgy kell működnie a rendszernek, hogy mindenhol van elegendő orvos, ezt kell tükröznie a rendeleti szabályozásnak.

Azt ATV kérdésére, hogy háziorvosok esetében hány százalékos lehet a béremelés, Gulyás elmondta, hogy a háziorvosoknál még nehezebb megmondani, hogy mekkora a pontos jövedelem (mivel ennek egy része kártyapénz), viszont azt tudják rögzíteni, hogy ha valakinek egy bizonyos összeget nem ér el a jövedelme, akkor az állam ezt kipótolja. A részletszabályokat hamarosan közlik.

Fővárosi új adó

A főpolgármester a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács ülésén azt mondta: a főváros egy fél százalékos úgynevezett újraindítási adó bevezetésén gondolkozik, amelyet az ötmilliárd forintnál nagyobb iparűzési adóalappal rendelkező vállalkozásoknak kellene fizetniük. Karácsony Gergely ezt azzal indokolta, hogy a koronavírus miatt a főváros 300 milliárd forintos költségvetésében összesen 69 milliárd forintos lyuk van és arra számítanak, hogy a járvány miatti szűk esztendők csak 2022-2023-ban érhetnek véget. Az ATV kérdésére Gulyás Gergely véleményezte a kijelentést: a baloldali válságkezelés mindig adóemeléssel jár, ők ezt el akarják kerülni, adót is csökkentettek- utalt a tegnap bejelentett áfa-csökkentésre. A miniszter hangsúlyozta, hogy pénzügyi értelemben mindenki az életéért küzd, Gulyás szerint a különbség az, hogy Karácsony kiváló állapotban és jelentős tartalékokkal vette át a fővárost. A kormány az adócsökkentés kormánya, nem lesz többsége az adóemelésnek- jelentette ki Gulyás.
Azt elfogadja, hogy a főváros is vesztett a válság miatt, de az államnál többet senki se vesztett, annyira sok százmilliárdot, ami fel sem fogható. Ehhez képest a fővárosi milliárd elenyésző, szerinte Karácsonynak spórolnia kellene. Ennak kapcsán javasolja neki, hogy állítsa vissza (azaz csökkentse) a főpolgármester- helyettesek és alpolgármesterek számát, 1 milliárd forintot lehetne ezzel spórolni.
A Kisfaludy-program kapcsán megjegyezte, hogy ez egy Európai Uniós program, amivel a központi régiókba sokkal kevesebb támogatást lehet juttatni.

Azt ATV Híradó információi szerint Karácsony Gergely holnap Timmermans-szal, az Európai Bizottság elnökével tárgyal az uniós forrásokról, melyre a főváros közvetlen szeretne pályázni. Gulyás elmondta, hogy jövőhéten tárgyalnak a fővárossal a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán. Az EU-s pénzosztásnak van egy világos rendszere, ezeknek a a nagy többségét az Európai Unió valamennyi tagállamában a kormány osztja el ezeket. Hozzátette, hogy itt igazából nem uniós pénzekről van szó, hanem a mi a saját pénzünket osztjuk el. Szerényebb közvetlen források megpályázására van lehetőségük a magyar városoknak, a kormány örül annak, ha élnek ezzel, ha ebben tudnak segíteni, állnak rendelkezésre.

Lex CEU

Az ATV kérdésére Gulyás megjegyezte, hogy jelenleg vizsgálják a lex CEU-ügyében hozott ítéletet, és az ítéletnek megfelelő szabályozást fognak elfogadni.
Soros György próbaperre vonatkozó felhívását úgy értelmezik, hogy ez az európai jogban ismeretlen fogalom, így nehéz értelmezni.

SZFE-ügy

Nem jutott ma be az SZFE épületben Szarka Gábor kancellár, aki azt mondta, hogy nem tudja így a béreket rendezni. Gulyás szerint legalább annyira kötelező bejárni a munkahelyre és azt lehetővé tenni, mint utalni a fizetéseket.
Az SZFE-n Gulyás szerint nem kérhető számon, hogy “a szórakoztatóipar mindig is közel állt hozzájuk, és úgy tűnik, a hallgatók most ezt előre hozták”.


Áder János utódja

A Mandineren megjelent egy információ, hogy gondolkoznak Áder János utódján, Trócsányi László, Csák János és Maróth Miklós neve szerepel a jelöltek között. Gulyás az ATV kérdésére elismerte, hogy nagy tekintélyű és kiváló emberekről van szó, ugyanakkor a miniszterelnöknek a Fidesz elnökségi ülésén is egyértelművé tette, hogy 2022 január 1-jéig nem hajlandó nevekről tárgyalni.

Vasárnapi időközi választás

A vasárnapi borsodi időközi választás kapcsán Gulyás az ATV kérdésére elmondta, hogy jó esélyeket lát Koncz Zsófia megválasztására, mivel Koncz Ferenc támogatottsága helyben meghaladja a Fidesz népszerűségét. A Fidesz kétharmados többségéhez papíron erre a mandátumra is szükség van.
“A választásban az a szép, hogy nem mi döntünk, hanem csak véleményünk lehet”- szögezte le Gulyás.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink