Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-08 16:17:00

Gulyás elárulta: eddig nem hajlandó tárgyalni Orbán Viktor arról, ki lesz Áder utóda

Orbán Viktor 2022 január elsejéig nem hajlandó tárgyalni nevekről, már ami Áder János utódját illeti - mondta az ATV kérdésére Gulyás Gergely a kormányinfón, miután a Mandiner megírta: Trócsányi László, Csák János vagy Maróth Miklós a legesélyesebb.

“Nagy tekintélyű és kiváló emberekről van szó, ugyanakkor a miniszterelnök egyértelművé tette a Fidesz elnökségi ülésén is a célkitűzést, hogy 2022 január elsejéig ne legyen szó a köztársasági elnökválasztásról, és ennek megfelelően jelöltekről sem” - ezt mondta Gulyás Gergely a Mandiner mai híréről, hogy már folyik a gondolkodás a Fidesz vezető politikusai között Áder János államfő utódjáról, és Trócsányi László volt igszságügyminiszter, EP-képviselő, Csák János volt londoni nagykövet és Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnökének a neve szerepel az esélyesek listáján.

Munkatársunknak korábban azt mondták, hogy a Fidesz elnökségi ülésén az államfő-választás kérdéséről már volt szó. De akkor nem a Mandiner által most felsorolt esélyeseket lehetett hallani. Most a kormányinfón kérdésünkre Gulyás Gergely - hogy a 2022-es parlamenti választások előtt megválasztják-e Áder János utódját - azt válaszolta: "az alkotmányos szabály világos, tehát igen". 

Áder Jánost még 2017-ben szavazta meg a parlament, a köztársasági elnöki mandátuma pedig 2022 március 13-án jár le. Az alaptörvény 11. cikke alapján Magyarország következő köztársasági elnökét a jelenlegi Országgyűlésnek kell megválasztania. Az alaptörvény kimondja: "a köztársasági elnököt a korábbi köztársasági elnök megbízatásának lejárta előtt legalább harminc, legfeljebb hatvan nappal kell megválasztani".

A miniszterelnök közelében mindig megjelennek újabb nevek

Arra, hogy “hallott-e neveket”, Gulyás Gergely a kormányinfón azt válaszolta: ő is olvas sajtófigyelőt, így olvasta a Mandiner hírét is. Közbevetésünkre, hogy a Fidesz elnökségi ülésén vagy a miniszterelnök közelében hallott-e neveket, úgy reagált, “a miniszterelnök úr közelében sokan dolgoznak, ott mindig jelennek meg újabb és újabb nevek”. De, ami a köztársasági elnökválasztást illeti, megismételte: Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz elnökségi ülésén is egyértelművé tette, hogy nyilván van egy találgatás, és ez már az államfőválasztás előtt másfél évvel elindul, de “ő nevekről 2022 január elsejéig nem hajlandó tárgyalni”. Ez a határozott szándékunk - tette hozzá a miniszter.

Ajánlom

További belföldi híreink