Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-07 18:58:00

Bár tombol a járvány, megtartják a hétvégi maratont Budapesten

24 újabb halálos áldozata van itthon a koronavírus-fertőzésnek. A járvány kezdete óta ez a legmagasabb napi halálozási szám Magyarországon. Az új esetek száma 816 fővel emelkedett. Müller Cecília pedig arról beszélt, hogy az eddig elhunyt 877 beteg közül 52-nél nem volt társbetegség. A volt országos tiszti főorvos arról beszélt az ATV Start című műsorában, hogy a következő hat hétben csak munkába engedné az embereket, mindeközben a hétvégén a járvány ellenére megtartják a budapesti maratont.

A rendezvényt idén is megtartják, szombaton indul a rajt nyolc kisebb távval, és vasárnap folyatódik a nagyobb futamokkal. A nevezéshez ebben az évben kell egy Covid-nyilatkozat, amelyet a verseny oldalán lehet letölteni. A futók ezzel igazolják, hogy nincs, és az elmúlt napokban nem is volt lázuk, nem köhögtek, nem étvágytalanok, nincs légszomjuk, hasmenésük, szaglás-, és ízérzés-vesztésük, valamint, hogy vállalják, a rajthoz és a váltózónákba maszkot viselve állnak be.

A versenyigazgató azt is elmondta az ATV Híradónak, hogy idén sokkal kevesebben lesznek, nagyjából tízezren, külföldiek pedig nem jönnek, és nem hirdették meg az iskolások futamát sem. 

"Hőmérsékletet mérünk természetesen rajtszám átvétel előtt, mikor valaki belép a versenyközpontba, kérjük a távolságtartást, rengeteg fertőtlenítés van, kérjük, hogy csak az használjon öltözőt, akinek nagyon muszáj, aki messziről jött. A rajt előtt és a cél után kötelező a maszkviselés, és egyértelműen kérjük, hogy a rokonok is viseljék a maszkot" - mondta a hétvégéről Kocsis Árpád versenyigazgató.

Müller Cecília: Növekszik a halálesetek száma

 

A jelenlegi járványhelyzetről a volt tiszti főorvos az ATV Start című műsorában beszélt, hogy úgy látja pillanatnyilag Magyarországon az egyik a világon, ahol a legmeredekebb az új esetszámok emelkedése.

"Holnaptól bevezetném, hogy csak a munkábajárással és a munkavégzéssel kapcsolatos kockázatot lenne szabad vállalni, és azokat, akik a szórakoztatóiparban vannak, azokat kárpótolni kellene az állami tartalékokból, és ezt legalább hat hétig fent kéne tartani, hogy egy picit megfogjuk ezt a meredek emelkedést, amibe pillanatnyilag vagyunk."

Az elmúlt időszakban növekszik a halálesetek száma - ezt pedig már a jelenlegi országos tiszti főorvos mondta az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Most volt ugyanis a legtöbb haláleset a járvány kitörése óta Magyarországon: 24 beteg hunyt el. A halálozási számok a 36. héttől emelkednek, és Budapesten a legmagasabb az elhunytak aránya, ami 49,5 százalékot jelent az összes esetre nézve. 

"Az összes, 40. hétig regisztrált 833 fő vonatkozásában 52 főnél nem találtunk semmilyen társbetegséget, csak magát a koronavírus-fertőzést azonosították a klinikusok" - jelentette ki Müller Cecília.

WHO szerint világszerte már minden tizedik ember elkaphatta a koronavírust.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink