Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-06 08:21:00

Világgazdaság: túltöltik a magyar gáztárolókat

Akkora az igény a föld alatti gáztárolásra Magyarországon, hogy a kereskedelmi tárolókat üzemeltető Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) nagyobb kapacitást kíván ügyfelei rendelkezésére bocsátani, mint amennyire eredetileg engedélye volt - írta a Világgazdaság.

A lap cikke szerint az MFGT ezért engedélyt kért és kapott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH), hogy négy föld alatti létesítménye közül kettőben - Kardoskúton és Zsanán - összesen további 200 millió köbméter gázt helyezhessen el. Ez a mennyiség az MFGT 4,43 milliárd köbméteres alapkapacitásának a 4,51 százalékát teszi ki. Az engedély feltételesen legfeljebb 2025. március 25-ig szól, de a társaság kérheti a meghosszabbítását.

A lap szerint a társaság által hivatkozott nagy igényeket feltehetően kisebb mértékben táplálja a hazai felhasználóktól várt kereslet, tekintettel a gazdaság lassulására és az enyhébb telekre. Inkább geopolitikai, ellátásbiztonsági, illetve normál kereskedelmi szempontokról lehet szó. Megjegyezték, hogy az MFGT-nek tavaly bő 9,5 milliárd forint adózott eredménye keletkezett a 2018-as csaknem 7,5 milliárd forint után.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink