Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-07 05:40:00

PSZ: a pedagógusok háromnegyede nem érzi magát biztonságban a munkahelyén

Egy friss felmérésből derült ez ki. A Pedagógusok Szakszervezete több mint 3200 tanárt kérdezett meg.

Kiállt az oktatásban dolgozók jogai mellett és egyúttal anyagi elismerésüket sürgette a Pedagógusok Szakszervezete a pedagógusok világnapja alkalmából kiadott hétfői közleményében. Az EMMI szintén közleményben fejezte ki nagyrabecsülését a tanárok iránt.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint bár a kormány valósága szerint minden rendben van a pedagógusoknál, ők nem így tapasztalják a közoktatás helyzetét.

Gosztonyi Gábor szerint ilyen alacsony tesztelés mellett nem lehet megmondani, hogy alacsony-e az iskolákban koronavírussal fertőződtek száma. A Pedagógusok Szakszervezetének nincsenek konkrét számai a koronavírus fertőzésben érintettek köréről.

A szakszervezeti alelnök arról is beszélt, hogy várják azt a jogszabály-módosítást, amit Kásler Miklós miniszter néhány héttel ezelőtti Facebook-videójában ígért, miszerint, ha egy pedagógus koronavírus-fertőzött lesz, száz százalékos táppénz fog kapni.

Fizetésemelést szeretnének a pedagógusok is

 

A béremeléssel kapcsolatban Gosztonyi azt mondta, hogy a kormány az OECD-jelentésben is elismerte, hogy nem 50, csak 39 százalékos béremelést kaptak a pedagógusok, ami azóta inflálódott. A PSZ azt szeretné elérni, hogy a nemzeti köznevelési törvény eredeti változatában szereplő mindenkori minimálbérhez kössék a pedagógusbéreket, illetve az oktatás összes dolgozójának bérét rendezzék. Az alelnök szerint azonnal 30 százalékos béremelésre lenne szükség, ez enyhítené egy kicsit a bérfeszültséget, ezen kívül 20-30 százalékos béremelést szeretnének.

Gosztonyi beszélt a felmérésükről is, amit több mint 3200 pedagógus töltött ki. A felmérés szerint a válaszadók háromnegyede a koronavírus-járvány miatt egyáltalán nem érzi magát biztonságban a munkahelyén. Az alelnök hozzátette: egy dolgot megoldott a kormány, fertőtlenítőszerek vannak az iskolákban, viszont védőfelszerelés nincs.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink